skip to Main Content

ANA Fură mere

ANAF inchide un pub pentru 3,28 leiStatul este partea care, desi nevazuta, este prezenta in orice schimb comercial, financiar, juridic sau in prestarea de servicii. Cumperi o paine, o parte merge la magazin, o parte o ia statul. Comanzi o pizza, o parte merge la pizzerie, o parte o ia statul. Te-ai tuns? Din plata facuta, o parte merge la frizerie, o parte la stat.

Asadar statul nu face nimic dar incaseaza din absolut orice. Iar incasarile sunt mari pentru ca painea sau pizza se obtin din materie prima la care statul a fost parte cand a fost achizitionata. Cand s-a platit salariul brutarului, frizerului sau pizzerului, statul si-a mai luat niste bani. Inclusiv cand proprietarii spatiilor comerciale au inchiriat pentru ca brutaria, frizeria si pizzeria sa functioneze.

Statul, desi beneficiar major a acestor activitati economice (24% TVA, 16% impozit pe profit, 40% impozit si contributii pe salarii, 16% impozit pe dividende, 16% impozit pe chirie, …) are cateva frici:

Frica 1: ca este exclus din parte din activitatile comerciale sau din toate (evaziune). Neinteresant ca se autoexclude din comertul bisericesc. Neinteresant sa recupereze prejudiciul din marile dosare de coruptie. Statul, prin ANAF vrea numai sa nu fie exclus din platile mici si multe.

Frica 2: prin folosirea metodelor de optimizare fiscala, contribuabilii platesc mai putin. Caz in care intervin si recalculeaza ei taxe si impozite, blocand apoi conturi si activitati pentru diferente si de un leu fata de balanta contabila.

Frica 3: contribuabilii sunt potentiali infractori iar ANAF nu poate dovedi asta. De aceea orice abatere de la regula reprezinta un potential de infractiune ce trebuie penalizata drastic.

Si acum sa luam cazul restaurantului inchis pe 3 luni pentru ca s-au gasit in casa 3,28 lei.

Frica 1: restaurantul este inchis, statul nu va mai primi niciun leu in urmatoarele trei luni pentru ca nu mai exista activitate economica. Dar nu va fi exclus din nicio plata. Rezolvat.

Frica 2: Fiind inchis, restaurantul nu poate apela la practici de optimizare fiscala. Cele 3 luni de suspendare insemnand, in cele mai multe cazuri faliment. Rezolvat.

Frica 3: un comerciant a incalcat regula, astfel ca este dovedit ca cel putin evazionist si tratat cu maxima pedeapsa. Rezolvat.

Urmarea? Statul a eliminat un agent economic. Mai putini bani la buget. 2-3-4 … someri in plus. Spatii comerciale goale. In locul lui vor functiona amaneturi, sali de jocuri de noroc, ori alte activitati neimplicate social. Emigratie, pentru ca multi vor pleca in locuri unde isi pot valorifica potentialul. Si asta intr-un singur caz. Inmultiti cu 42 de judete si cu 365 de zile pe an.

In logica asta functioneaza ANAF-ul in tara lui PSD – PNL – PC – UDMR – UNPR – PMP = aceeasi mizerie. Cum spunea cineva, statul nu suporta concurenta, sa furi mai mult decat el!

Articolul are 0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top