skip to Main Content

Stai, mamaie, cuminte!

Merg ieri la Carefour să mai luăm una, alta. Prin magazin, o pălugă la 1,90m, slab, cu mâna dreaptă într-o atelă neagră, cu monturile scrijelite bine, semn că dăduse cu pumnul în ceva și se lovise bine, cu masca sub bărbie, bea dintr-o cutie cu energizante.

Era însoțit de un barbat ceva mai în vârstă și chel, de înălțime medie, dar nu părea a fi taică-su.

A mers așa prin supermarket fără să îi zică nimeni nimic, deși anunțurile de a purta masca corect răsunau în difuzoare, periodic.

Apoi l-am întâlnit la casă. Aproape că se urcase pe un puști care era în fața lui, suflându-i în creștet. Puștiul nu știa cum să plece mai repede. Atunci am observat și că în coșul pălugii nu era cutia de energizant din care băuse în magazin, dar nici pe bandă.

Îi vine rândul și îi cere femeii grăsuțe și în vârstă de la casă să ii dea nu știu ce pachet de țigări. Femeia îl roagă să ii arate de care, că nu fumează. Ceea ce îl enervează pe individ și, încruntat și vizibil scos din sărite, dar tot cu masca sub bărbie, cere să vină șeful.

În fața mea o doamnă cu puține produse pe bandă și o bunică cu un adolescent de 10-14 ani, stăm să așteptăm șeful. Care vine și, în loc să îi ceară să poarte masca corect, îl întreabă ce dorește și îi dă pachetul de țigări cerut.

Numai că păluga nu vroia un șef din asta mic. Nuuuu, la importanța lui închipuită îl vrea pe șeful ăl mai mare.

– Eu sunt șeful cel mare, spune „șeful”. Ce mai doriți?

Moment în care intervin:

– Alooo, domnul, poate purtați masca corect și, ne dați și nouă voie să plătim.

Atunci a atins nivelul maxim de nervozitate. M-ar fi trosnit pe loc, sunt sigur, dar avea mâna suferindă și între mine și el erau alte persoane.

– Ce vrei, bă, mi-a zis. M-am vaccinat.

– Și eu m-am vaccinat și port mască. Pentru că așa sunt regulile.

– M-am săturat eu de regulile voastre de pe aici, de imbecili. Dacă ești prost, poartă mască. Că doar proștii poartă.

Și aici doream să ajung, că nu tupeul, îngâmfarea și nesimțirea unor astfel de șoșoci sunt importante. Nu. Adolescentul din fața mea a vrut și el să îi zică ceva pălugii, dar l-a oprit bătrâna cu care era:

– Stai cuminte, mamaie! Stai cuminte. Iar tânărul s-a uitat vinovat în ochii mei și n-a mai zis nimic.

Și mă gândesc că poate în viața noastră, la un moment dat, o mamaie, ori o mamă, ori altcineva drag ne-a zis: stai cuminte, mamaie, stai în banca ta!

Și de atunci ne conformăm inconștient, ca să nu o supărăm pe mamaie, lăsând tot felul de indivizi să prindă tupeu si să ne urâțească viața și țara.

Foto: Freepik

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top