Skip to content

Normalizarea corupției

Așa cum spunea Valeriu Nicolae, în România cei mai mulți bani și cel mai mare efort politic și mediatic se alocă pentru a „normaliza” corupția.

Cu excepția perioadei DNA Kovesi când anticorupția a luat ceva avânt, fiind declarată amenințare la adresa securității României, normalitatea acestui flagel, modul cum românii s-au obișnuit încă din comunism cu aceasta, o face nu numai greu de eradicat, cât și apărată de o mare parte a populației.

CCR a decis că dacă un funcționar este corupt, este infracțiune doar dacă încalcă legile, nu și celelalte acte normative. Dacă a fost corupt și a fost prins, scapă pentru că se prescrie mai repede. La fel, dacă completul de judecată nu este specializat, la revedere, se rejudecă. Dacă a fost prins și dă furtul înapoi este om cinstit. Dacă nu dă, scapă repede cu niște cărți scrise de alții și semnate de el. Iar dacă a furat prin plagiat, îl apără Iohannis și România Educată.

Toate astea au ajuns normalitate și sunt promovate atât de intens la televiziunile coprofage deținute de mogulii infractori, frați de cruce cu serviciile, încât românii au prins acest gust al „normalității promovate” și nu mai au niciun respect față de lege.

E cool acum să fii interlop, să treci pe roșu, să dai șpagă, să minți cu nesimțire, să furi și să te lauzi cu asta, să mergi cu peste 170 km la oră prin localitate și să postezi isprava pe internet, să nu mai dai doi bani pe școală, să… fii șmecher.

Iar dacă ești cinstit, dacă ești apărătorul legilor acolo unde muncești, dacă citești o carte pe săptămână, dacă scrii corect gramatical, dacă ajuți, dacă te implici emoțional și financiar pentru alții, dacă faci performanță, dacă respecți pe cei din jur, … toate astea ies din normalitatea pe care coprofagele o impun cu fiecare emisiune de îndobitocit românii.

Așa că să nu vă mirați dacă spunând despre cineva că a furat vi se va răspunde „normal, cine nu fură în ziua de azi?”, iar dacă veți povesti cum ați vrut să plecați de la intersecție pe verde și v-a tăiat calea unul din stânga care a intrat pe roșu vi se va spune „normal, cine nu trece pe roșu în ziua de azi?”

Caz în care de ce ne mai mirăm că românii competenți și de bună credință pleacă în alte țări și nu vor să se mai întoarcă? Nu este normal?

Și în locul lor nu este normal să vină tot felul de incompetenți și de indivizi de rea credință? Este, evident.

Caz în care de ce ne mai mirăm că în sondaje spunem an după an că România nu merge într-o direcție bună? Nu este meritul nostru?

Normal. Scuze, anormal, că normalitatea este acum alta.

Foto: Freepik

Comments (1)

  1. Felicitari pentru articolul tau care a oferit o perspectiva interesanta si bine documentata asupra faptului ca coruptia a devenit normalitate in Romania. A trasat si modul in care aceasta normalizare a schimbat atitudinile si aptitudinile oamenilor de aici in amenintarea asupra Romaniei. Este foarte trist ca am ajuns sa vedem coruptia ca o realitate a vietii si trist ca aparem cu incapatanare cei care au nevoie de un mediu mai curat si de respectarea legilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back To Top
Search