Skip to content

Tu ce mostenire lasi in urma ta?

Am un prieten tanar, stabilit cu parintii in Germania si care, implicat civic si politic a obtinut pe listele CDU un loc de consilier local.

De la el am aflat ca actualmente exista o mare nemultumire in randul tinerilor din cauza lipsei de resurse pentru a reusi in viata: casele sunt detinute de un numar relativ mic de persoane, majoritatea in varsta, carora tinerii trebuie sa le plateasca chirie, cumparaturile se fac si ele de la magazine detinute tot de o mana de oameni maturi, iar salariul se ia de la firme ce nu apartin tinerilor. In timp ce un tanar care doreste deschiderea unui bussines se loveste de concurenta firmelor mari: ce sanse sunt sa reuseasca?

O frustrare care tine atat de diferenta dintre generatii, cat si de acumularea capitalului in mana unor familii de germani, fara posibilitatea unui acces facil la resurse.

In acest context si la ei poate aparea oricand o Greta Thunberg care sa arate cu degetul catre aceste inegalitati: ce vina au tinerii ca atunci cand se impartea capitalul, parintii lor au ales calea „normala” de angajati bine platiti, fara a poseda active aducatoare de venit, altele decat timpul si abilitatile lor?

Poate parea pentru unii o non-problema insa, acum un deceniu, revoltele din nordul Africii aveau ca punct de pornire accesul tinerilor la tinerele femei: cum un barbat poate avea mai multe sotii, familiile acestora alegeau barbatii maturi care puteau sa le intretina fara nicio dificultate, in detrimentul tinerilor saraci care abia incepeau viata de adult.

Asadar avem, pe de o parte, o inechitate intre generatii care poate naste probleme sociale, pe de alta un mod diferit de gandire al acelorasi generatii

Paradigme diferite de a vedea lumea. Pentru unii Greta Thunberg este doar o persoana care nu poate cere rezolvarea unei probleme majore punand comunicarea pe o platforma inacceptabila de ura. Pentru altii aceeasi Greta Thunberg este un bun exemplu de implicare si de a cere, de catre tineri, adultilor, rezolvarea acelei probleme majore, celor care au generat-o.

Si unii si altii au dreptate, insa asta nu conteaza atata timp cat problema exista. Si nu ma refer aici doar la poluare.

La noi un partid de rea credinta transfera o problema financiara majora de pe umerii generatiilor adulte de astazi pe umerii generatiilor viitoare, indatorand tara pentru a plati pensiile bunicilor, pensiile speciale privilegiatilor de varsta a doua si a treia, precum si salariile marite ale parintilor angajati la stat, subfinantand in acelasi timp educatia tinerei generatii. Ati vazut proteste masive pentru ceea ce au facut politicienii indatorand tara?

Ce vreau sa spun este ca a venit momentul sa lasam ceea ce nu ne place in spate si sa privim cu responsabilitate catre tinerii si copiii nostri. Sa vedem ce probleme au, cum vad ei lucrurile, sa le explicam cu maturitate greselile generatiei nostre, sa ni le asumam, dar si sa incepem sa le rezolvam, responsabil.

Subfinantand invatamantul, neparticipand la vot, lasand niste cretini de rea credinta sa ne indatoreze tinerele generatii, admitand ca este normal ca niste primari sa nu faca nimic pentru o masa de oameni abonata la ajutoare sociale, fara sa-i pese de ce fura primarul, acceptand saracia, coruptia si minciuna de frica sau contra unor firimituri cu care doar sa supravietuim fizic, … nu facem altceva decat sa ne comportam ca o generatie imatura si iresponsabila social.

Caz in care sa nu fim surprinsi cand se va ridica si la noi o tanara precum Greta Thunberg si ne va reprosa cu ura: de ce?

De ce arata Romania asa cum arata? Voi unde erati cand viermii ii sugeau seva? Voi ce faceati cand sacalii au decis ca atunci cand ne nastem, atasat, sa primim si o factura de platit pentru pensiile voastre?

Voi cum va veti apara? N-am stiut? N-am vazut? Nu mi-a pasat? Cine va crede?

foto: freepick.com

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top
Search