100% dedicati obiectivului urmator

1. In anul 2016 USR se transforma din partid cu anvergura locala intr-unul cu acoperire nationala.

Astfel incat rezultatul din primavara al lui Nicusor Dan, de 10% la nivelul Bucurestiului se proiecta intr-un neverosimil 8,9% in toamna la parlamentare.

Din 2017 si pana acum, majoritatea celor care au protestat impotriva abuzurilor PSD – ALDE au dorit sa gaseasca aici elementul de sustinere politica necesar invingerii aliantei de guvernare. Este si ceea ce probabil a determinat o crestere spectaculoasa a peocentelor la peste 21% in 26 mai 2019 (chiar mai mare daca diaspora era lasata sa voteze).

2. USR nu a avut doar o crestere lina. Ca orice partid civic, in drumul sau spre a deveni unul politic cu relevanta nationala, a incasat multe lovituri si a fost pus la incercare mai mult decat se vede cu ochiul liber.

Cea mai mare incercare pare sa fi fost momentul CpF – Nicusor Dan.

Pentru cei care au memoria scurta, reamintesc ca momentul a fost marcat de reactia presedintelui de atunci al USR, Nicusor Dan, fata de decizia de boicotare a referendumului, luata prin vot in partid, de a demisiona.

Demisia a fost una neasteptata si amolificata media, determinata probabil de doua calcule gresite ele lui ND:

– de a forta anularea deciziei de boicot luata de USR;
– credinta ca este suficient de semnificativ astfel incat sa poate rupe un procent mare din membrii de partid, care nu erau nici ei de acord cu aceasta decizie, cu intentia ulterioara de a forma un partid nou, mai conservator si mai apropiat de ideile CpF.

Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. USR si-a mentinut decizia de boicot, iar ND a ramas politic un outsider care si-a facut de atunci si pana de curand, doar o campanie electorala personala pe facebook. Adica a dorit sa-si consolideze doar imaginea politica de „Nicusor Dan”.

3. USR se afla astazi in fata a doua mari provocari.

Este la prima sa campanie pentru Prezidentiale si este parte a unei aliante (de conjunctura) care doreste sa treaca o motiune de cenzura.

Numai ca inocenta sa politica ori alte interese au mai introdus o non-tema pe ordinea de zi, care pune la incercari semnificative unitatea interna a membrilor sai: desemnarea de candidati pentru urmatoarele alegeri, cele locale.

Evident ca este un pas necesar, dar nu acum: faceti campanie pentru Dan Barna, castigati sau nu alegerile, apoi vedeti ce aveti de facut. Orice altceva e de prisos si consumator aiurea de resurse.

Chiar partenerii lor din PLUS au spus ca ceea ce fac acum e aiurea. Unul dintre ei, Valeriu Nicolae (stiu, nu mai este membru activ dar are legaturi cu Ciolos si poate fi una din vocile credibile prin care partidul sau seful sau poate comunica), spunea ca aceasta actiune pune presiune si pe PLUS de a proceda la fel. Si nu este cazul ACUM.

Oricum, promovarea candidatilor din timp, nu se justifica, pentru ca la locale trebuie mers cu candidatul unei aliante care sa includa si PNL, cu cele mai mari sanse de castig.

4. Revin la Nicusor Dan. Cum spuneam, de la plecarea din USR nu a facut altceva decat sa se branduiasca personal pentru a candida la functia de primar general.

Dar a mai facut ceva, un gest pentru care l-am felicitat: a semnat pentru USR atunci cand PSD a incercat sa blocheze inscrierea acestui partid la europarlamentare, pe motiv ca in registrul partidelor politice inca aparea Nicusor Dan ca fiind presedinte.

Nu stiu daca a facut acel gest dezinteresat sau contra unei promisiuni de sustinere din partea USR pentru a-si implini visul de primar general al Bucurestiului.

Cert este insa ca zilele acestea a iesit un nou „scandal”, amplificat de toata presa, al carui initiator este iar Nicusor Dan. Ce s-a intamplat?

Cum este si firesc, membrii de partid cer ca cel pe care il sustin sa fie la randul lui membru de partid. Si atunci, vor sa se voteze in partid atat situatia lui ND care refuza inregimentarea politica in USR, dar si a celor similare lui din tara.

Cum Nicusor Dan a mai pierdut la vot o alta disputa interna, aceea cu referendumul, probabil inselat in asteptari sau in promisiunea (posibila) facuta in primavara cand a semnat, probabil ca s-a speriat si si-a exprimat public nemultumirea personala. De aici si pana la scandalul initiat nu a mai fost decat un pas.

5. Las de-o parte faptul ca miza lui Nicusor Dan este una mica si personala. De asemenea, ma fac ca nu vad nici timingul cu iesirile CpFistilor „conservatori” tocmai cand sa inceapa campania pentru prezidentiale, cu tinta clara, Dan Barna. Ignor, la fel si atitudinea gretoasa de la Digi 24 fata de USR, exprimata de Prelipceanu si CT Popescu, ca de altfel intreaga presa.

Insa nu pot sa inteleg de ce USR face jocul adversarilor sai.

Ai in fata prezindentialele, atunci 100% sunteti implicati pentru asta. Nu alegeri pentru presedinte USR in care Cosette Chichirau face scandal. Nu alegeri interne pentru locale unde Nicusor Dan isi ridica poalele in cap. Nu. 100% dedicati obiectivului urmator: motiunea si prezidentialele. Este greu?

foto: freepick.com

0 Comentarii

Scrie un comentariu