skip to Main Content

Respect – cinste voua!

1. Respect (DEX): atitudine de consideratie deosebita fata de cineva; veneratie; formula de salut.
2. Un bun amic (prieten, poate nu inca, din cauza varstei…) imi spunea, cu buna intentie, ca blogul este o forma personala de creat relatii si ca, in acest context, formula “Respect” nu este potrivita, deoarece tine o anumita distanta fata de ceilalti. De acord!
3. O lege mai veche a relatiilor umane spune ca ceea ce dai acelasi lucru il vei primi. Dai respect, primesti respect. Pe de alta parte, respectul se castiga, nu se impune. De aceea, pentru a primi pretuire, trebuie sa fii de pretuit. Sa fii cel mai bun ce poti fi, cu fiecare zi.
4. Balzac spunea ca “respectul este o bariera care ocroteste in mod egal pe cel mare si cel mic; fiecare, de partea lui, se poate privi in fata“. Adica nu este o piedica in comunicare ci un mod de a privi la ceilalti, mici sau mari, astfel incat, realizand un mediu de crestere interioara, sa dam fiacaruia sansa de a comunica privindu-ne in ochi pentru a fi sinceri cu noi. Astfel trecem peste o multime de bla, bla-uri prin care omul nou, care se crede mic, sa simta nevoia sa epateze: timp pierdut si jena reciproca. Daca dam sentimentul de respect, avem sansa sa privim in ochi un om care vorbeste sincer. Si avem intotdeauna de invatat de la ceilalti!
5. George Eliot aprecia ca “prezenta anumitor oameni inspira respect si incredere; in fata altora trebuie sa venim cu increderea si respectul gata confectionate“. Pentru ca in acest caz exista doua masuri: postura si functia. Prima este proprietate personala, iar a doua este proprietatea celui care ne plateste pe functia pe care suntem pusi. Exista si cazul in care amandoua se contopesc, iar acestea sunt exceptii si sunt denumite personalitati: Antonescu, Napoleon, Titulescu, regele Mihai I, etc.
6. Nu pot sa nu inchei cu o remarca: cazul Marian Cozma – Dumnezeu sa-l ierte! Atitudinea cetatenilor maghiari nu este un lucru neobisnuit pentru mine. In perioadele in care ramaneam, cu treburi, la Budapesta, Debrecen, Szeged, ma simteam ca acasa: foarte putine cazuri in care in comertul maghiar sa nu se vorbeasca limba engleza. Nici un caz in care sa te simti altfel decat bine. Pentru ca cetatenii maghiari stiu sa respecte. Si pana la proba contrarie acest respect nu scade ca atitudine. Dar daca nu-l mai primesti nu este vina lor, ci a ta.
7. Barbatii, de regula, gandesc in termeni de respect. Femeile gandesc in termeni de relatii: cu dragoste, … De aceea, pentru un barbat, un adulter din partea unei femei este mult mai grav daca s-a produs actul sexual dacat in cazul in care femeia este indragostita de acel barbat. Pentru femei este invers: sotul (iubitul) o raneste mai mult daca este indragostit de amanta decat in cazul in care se produce un act sexual cu aceasta. De aceea se spune ca femeile iarta mai repede decat barbatii: vorba masculina!
7. Cum ar fi daca ai trai intr-o lume in care esti tratat cu respect? Daca spui ca este obositor este scuza din tine pentru ca nu vrei sa pui valoare in viata ta. Pentru ca acea valoare va impune respect. Daca spui ca ar fi perfect inseamna ca ai introdus deja acea valoare in viata ta si oferi respect.
In cele din urma respectul este o decizie personala si, ca multe alte decizii, poate face o schimbare fundamentala in ceea ce atragi in viata personala.
Respect,
Andrei!

Articolul are 0 comentarii

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top