skip to Main Content

Forma si reforma

Sunt penelist asa cum sunt si userist. Sau nu sunt penelist, asa cum nu sunt nici userist.

Spun asta pentru ca daca ii critic pe unii sunt clar si fara voie inrolat in partidul celalalt. La fel gandesc si ceilalti.

Ca activisti, stiu ca nu au nuante de gri in paleta lor de intelegere politica si ca daca le pica la ficat un personaj fata de care tu ai alta parere, atunci clar ala iti este idol, ca doar de aceea „il aperi”.

Din aceste motive cred ca trebuie sa mai spun inca o data clar ce doresc:

– de la PNL imi doresc reforma.

Asa cum vedeti, se creioneaza doua tabere: una in jurul lui Iohannis si o alta in jurul lui Orban. Dintre cele doua, tabara lui Iohannis mi se pare cea mai putin reformista. Gorghiu, Falca, Blaga, Rares Bogdan, Busoi sau Predoiu sunt, din punctul meu de vedere, aripa cea mai aproape de PSD, nostalgica de USL si disponibila la compromis, din PNL. In schimb, aripa Orban, cu Citu, Violeta Alexandru, Nicusor Dan sau Alin Nica, par mai apropiati de ideea de reforma interna, dar si de o reforma a statului roman. Pot fi si altii care sa il aleaga pe Orban, precum Boc, Muresan sau Bolojan, insa nu vor sa se expuna, probabil, ori sa il supere pe Iohannis, de aceea pare ca aleg sa isi vada de treaba lor in loc sa se pozitioneze clar de o parte sau de alta. Si mai sunt.

– de la USR+ imi doresc o forma.

Una politica, in care sa fie usor de identificat si care sa adune energii in jurul unei doctrine politice proprii, asumate, in jurul unei idei mai mare decat partidul insusi, pentru un scop maret, national, care sa faca istorie. Are potentialul cel mai mare de reforma, insa nu stie cum sa o faca, pentru ca, si mai rau, este inca zona asezarilor interne, una in care vioara intai este lupta pe functii.

Cele doua partide sunt condamnate sa coabiteze. Le-am spus-o inainte de alegeri, cu peste un an inainte, desi nu au crezut, excluzandu-se reciproc din ecuatia viitoarelor guvernari si batandu-se unul pe electoratul celuilalt partid, pana i-a dezgustat pe majoritatea. Pentru ca, da!, prezenta mica la urne lor li se datoreaza. Lor si lui Iohannis.

Prin urmare, incercarea eliminarii taberei lui Orban va face guvernarea, pentru un USR reformist, mult mai dificila. Daca as fi de la USR as alimenta aceasta tabara si as descuraja-o pe cealalta, astfel incat raportul in PNL sa ii fie defavorabil lui Iohannis, cel care este dispus sa joace activ in cei 4 ani cat i-a mai ramas din mandat.

Cu un electorat propriu care va pune presiune pe ei, cu o decredibilizare constanta a conducerii in interiorul USR, sustinuta si de refuzul lui Barna de a face un pas in spate in partid, cu neexperienta guvernarii, cu tentatii de tot felul pe care le aduce puterea si cu un Iohannis calare pe guvern, sigur la final vom vedea un partid gafaind, in pierdere de popularitate si fara suflu pentru alegerile din 2024.

Sa nu spuneti ca nu ati stiut.

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top
Search