Skip to content

Pandemia, infodemia, econodemia

Sunt trei aspecte care influenteaza deciziile despre COVID-19:

1. Pandemia.

Numarul de cazuri, de internari la ATI si de decese arata ca virusul face ravagii. Asta pune presiune pe autoritati si populatie pentru a adopta singurele masuri ce trebuiesc luate, respectiv testare, izolare, distantare si protectie cu masca si spalat/dezinfectat maini.
Nimeni intreg la cap si de buna credinta nu ar trebui sa conteste existenta pandemiei.

2. Infodemia.

Reprezinta suma tuturor informatiilor fake si/sau adevarate care circula in spatiul public despre pandemie. Infodemia poate fi o unealta de informare corecta si necesara, dar si o arma de razboi neconventional pentru cei de rea credinta impotriva populatiei sau unui adversar politic.
De regula, cei care o folosesc ca pe o arma doresc marirea numarului de cazuri, inducand in randul persoanelor credule ideea ca virusul nu exista, ori ca cineva conspira pentru a omora batranii, a inchide scolile, etc. Apoi vor folosi numarul mare de cazuri ca sa arate ca guvernul nu este capabil sau responsabil. Cunoasteti modelul, nu?
O alta caracteristica a infodemiei este aceea ca ea pune presiune pe cei care lupta cu pandemia, respectiv medici si personal medical, dar este si o arma folosita cu rea credinta impotriva guvernului, institutiilor, autoritatilor locale, adica impotriva celor care ar trebui sa impuna masuri drastice pentru limitarea pandemiei.

3. Econodemia.

Acest termen reprezinta latura economica a pandemiei si trebuie inteleasa si introdusa permanent in ecuatia deciziilor autoritatilor.
In mod ipotetic, daca toti am sta izolati in case timp de 14 zile, am scapa de virus. Doar 5% dintre cazuri ar duce virusul mai departe de cele 14 zile, dar cu o testare masiva dupa lockdown, am scapa cu totii.
Din pacate acest lucru nu este posibil. Pentru ca in cele 14 zile trebuie sa mancam, sa cumparam sau sa vindem, sa castigam bani, sa comunicam, sa fim informati, sa consumam. Iar pentru toate astea cineva trebuie sa iasa din casa, sa se duca la job si sa munceasca.
Ceea ce inseamna ca un lockdown complet nu este posibil.
In plus economia are o anumita inertie in care masurile de acum se vad in timp, iar revenirea dupa un soc este greoaie.
Asadar, ceea ce se intampla acum in Romania, dar si in Europa, este un mix de pandemie, infodemie si econodemie. Folosite cu buna credinta si competenta, se pot lua decizii importante si eficiente care pot salva vieti omenesti, dar si destine.

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back To Top
Search