skip to Main Content

Zeus si Hercules

herculesLumea de povesti a politicii romanesti a nascut ieri inca un personaj si o relatie noua, dupa ce Traian Basescu a acordat un interviu la TVR1 si a lamurit unele din aspectele ce tin de cel mai dorit, asteptat, interesant si plin de speranta subiect al momentului: Alba ca Zapada. Fara a sti exact ce este, ce va fi sau in ce va reusi sa se transforme aceasta speranta a electoratului dezamagit, vidul de informatie lasa sa curga multa cerneala in presa si pe bloguri pe seama acestui subiect.

Vazut acum ca un personaj interesant, Sebastian Lazaroiu a fost adus in echipa lui Traian Basescu in functia de consilier de la o firma de sondare a opiniei publice, apoi a fost "tras de urechi" pentru o declaratie despre UDMR dupa refuzul acesteia de a aproba in coalitie tema regionalizarii si a fost eliberat apoi din functie, evident pentru pansarea unor sensibilitati si pastrarea actualei coalitii. Ulterior a fost numit la sefia Ministerului Muncii si demis trei luni mai tarziu pe considerente (daca l-am asculta pe Traian Basescu) de "gura mare" si razboi cu PDL-ul. Adevaratul motiv este numai banuit, acela ca Sebastian Lazaroiu s-a atins de fondurile pomenilor electorale, un instrument la indemana partidelor fosilizate de a-si asigura un electorat captiv si a prinde in ghearele lor o intreaga Romanie. Adica aceeasi tara care, avand o politica perfida si incrancenata, manata de interese transpartinice, cu o justitie nereformata si aservita, cu o industrie si o agricultura dependenta de investitiile externe, cu un sistem bancar strain, cu probleme de imigratie si imagine, tocmai a fost refuzata pentru a accede in spatiul Schengen.

Ieri, la ceas de seara, interogat de reporter despre subiectul ACZ si Miscarea Populara, Traian Basescu a dat niste raspunsuri evazive pentru cei care doreau mai multe lamuriri, alunecoase pentru o parte a politicienilor puterii si mincinoase pentru ce-i ce il cunosc pe presedinte, mustacind ca o vulpe care tocmai a ascuns pestii din caruta si trimite ursul sa-si bage coada in lac. Minciuna nu are in aceste conditii o valoare negativa, ea dorind sa ascunda fie cateva intentii politice, din care cea mai evidenta este crearea de instrumente pentru pastrarea puterii si dupa 2012, fie abaterea atentiei catre altceva.

Comparat mai demult cu Zeus de presa din Romania, Traian Basescu, asemenea personajului cu care este identificat, nu este un sfant. Se stie ca Zeus a pacatuit, daca am judeca dupa normele crestine de astazi, inseland, asumandu-si public incesturi, transformandu-se in personaje prin care sa-si lase samanta in femei pamantene pe care si le-a dorit, el insusi un personaj cu o copilarie tumultoasa (Chronos isi inghitea copiii), Zeus ramane cel mai temut si puternic nemuritor al mitologiei grecesti. Extrapoland, Traian Basescu nu este nici el un sfant: isi poate impinge partidul catre pozitii ale esichierului politic in care acesta nu vrea sa ajunga, nu poate si nici nu va sta mult acolo, PDL fiind la baza un partid fesenist, inchistat in preluarea puterii locale si pastrarea acesteia cu orice pret. Mai mult, Traian Basescu va sti sa verse o lacrima mai mult sau mai putin sincera si sa se transforme in personaje dorite de partea electoratului de care are nevoie. Dezamagit pe zi ce trece de partidul sau, Traian Basescu stie ca nu-si poate asigura continuarea transformarii statului iliescian, marea sa dorinta politica, cu ceea ce este acum PDL-ul si cauta sau creeaza altceva.

Din relatia lui Zeus cu Alcmena se naste Hercules, un personaj mitologic plin de framantari interioare, in esenta doritor sa rasplateasca bunatatea lui Amphytrion si sa ajute pe cei muritori. Este pus in situatii ce iau o intorsatura dramatica, cand sclav, cand casatorit cu fiice de rege, nevoit, pentru a-si sterge pacatele sa-i slujeasca unui rege muritor, Euristeu, caruia ii indeplineste cele 12 porunci. L-am identificat pe Sebastian Lazaroiu cu Hercules nu pentru forta sa fizica, ci pentru ca:

– Traian Basescu l-a certat inca o data ieri, insa palma a fost parintesca. Comparati cum vorbeste seful statului depre imaturii Antonescu sau Ponta si cum s-a exprimat ieri vorbind despre Sebastian Lazaroiu. Veti observa o mare diferenta;

– Sebastian Lazaroiu este trimis printre muritori (nehotaratii, pentru ca deja electoratul captiv slujeste titanilor din PDL sau USL) pentru a-i ajuta in lupta cu "zeii politici", pentru a-i uni, a le da speranta, a-i impinge spre o lume in care politicienii sa nu mai fie personajele principale;

– pe Sebastian Lazaroiu Traian Basescu il ajuta in lupta cu Hera care-i doreste raul, inca de la nastere: i-a infiintat "Miscarea Populara", i-a asigurat simpatia electoratului indecis si, cine stie, poate il va pune "la dreapta sa" daca reuseste sa duca la bun sfarsit cele 12 porunci care ii sunt predestinate, pana in 2014.

Ramanand doar o impresie personala poate, comparatia celor doua personaje cu Zeus si Hercules, poate fi, pana la un punct credibila sau, transpusa la realitatile romanesti, doar o repozitionare electorala. Cert este ca daca isi asuma miscarea ACZ pe care a anuntat-o, Sebastian Lazaroiu se va pune singur fie in slujba transformarii statului iliescian, fie daca aceasta ramane doar o poveste electorala, in pozitia hilara a unui simplu povestitor ce a lansat petarde doar pentru imagine. Asadar Hercules sau Persefona? Decizia ii apartine.

Articolul are un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top