Quo vadis, PMP?

1.

Am lansat zilele acestea o serie de sondaje de validare pentru principalii competitori politici la alegerile prezidentiale. In acestea se facea legatura, atunci cand partidul era unul de lider, cu principala figura politica a acestui partid: Pro Romania (Ponta), ALDE (Tariceanu), PMP (Basescu).

Cele mai acuzatoare, jignitoare, virulente, chiar suburbane contestatii la legarea partidului de liderul sau au venit dinspre PMP.

Si m-am intrebat: de ce?

2.

In PMP s-au aciuat cu carnet de membru doua figuri politice care au falimentat doua partide: M10 si Noua Republica. Acestia sunt foarte activi si contondenti, cam in aceeasi maniera in care s-au comportat cu noi si cei care au contestat legatura PMP cu Basescu.

Ambii sunt adeptii conservatorismului de tip european, in fond o forma de euroscepticism mascat in nationalism si regionalism, ale caror valori trebuiesc, nu-i asa, aparate de UE care promoveaza „neomarxismul”.

Acesti doi indivizi fac casa buna cu un altul Papahagi, care a atacat virulent si nemeritat, din punctul meu de vedere, pe unul din simbolurile #rezist de la protestele anti PSD din ultimii 2 ani, pe dl. Sora.

De ce?

3.

Acest partid sustine in campania pentru prezidentiale un „independent”, asa spune acesta, pe dl. Theodor Paleologu, dar care are stranse legaturi atat cu PDL, cat si cu PMP.

Ne aducem probabil aminte de celebra scena in care, descult la Marea Neagra, era intrebat de doamna Udrea daca are slipul pe el.

Acest domn a ales si el un mesaj electoral contondent, dar nu la adresa competitorilor de rea credinta, ci este focusat pe candidatul Dan Barna si pe USR+.

De ce?

4.

Miscarea conservatoare ultrareligioasa a esuat, de-a lungul timpului, in incercari de transformare intr-un partid politic: Noua Republica care a inceput pe un proiect liberal si care a fost deturnata de Mihail Neamtu, a esuat, iar M10 la fel a plecat pe un proiect liberal si a fost deturnat atat de doamna Constantin care isi da acum ochii peste cap, aflata momentan la PMP, dar si de doamna Marza. Iar Alternativa Dreapta, in care s-au inscris si cei care au sustinut CpF-ul prin toti porii, nu este nici ea partid politic.

Intrebare: cum ar putea ca aceasta grupare sa ajunga partid?

5.

In Romania, Rusia a pierdut pe cel mai mare exponent al sau politic, PSD, partid aflat in disolutie. Caz in care are nevoie de o noua reconfigurare si gasirea unui vector de influenta, cel putin la fel de puternic cum a fost PSD.

Analizele spun ca Rusia merge intotdeauns la doua capete. Si daca Ponta si partidul sau stim ca pot juca un astfel de rol, care sa fie cel de-al doilea?

Aceleasi analize spun ca va veni pe filiera CpF, cu mimarea conservatorismului european, dar axat pe valori traditionale romanesti reale sau inventate. Intr-o tara in care majoritatea populatiei se declara credincioasa, solutia asta pare a fi una de succes, desi populatia este suficient de inteligenta incat sa inteleaga astfel de jocuri murdare.

Dovada sta in rezultatul referendumui de anul trecut. Dar care sa fie acest partid?

6.

Basescu a prins un post la Bruxelles, de europarlamentar si pare a incerca sa se distanteze de partidul sau de suflet.

A predat partidul, precum Gigi Becali FCSB, unui protejat de-al sau, dl. Tomac, si se bate acum pe la TV sau prin salile de judecata cu cei care il asociaza cu informatorul Petrov.

O autoextragere din partid a carei nerecunoastere este virulent atacata, asa cum am aratat la inceput, dar care poate fi greu de facut in capul cetatenilor.

Legatura dintre PMP si Basescu pare atat de fireasca incat desfacerea ei ar fi echivalenta cu demiterea lui Steve Jobs de la Apple si incercarea disocierii dintre cei doi.

Este mai mult decat evidenta si pur si simplu nu functioneaza. Dar incurca: poate pentru ca Basescu e Petrov, dar ce cred eu e pentru ca Basescu nu este un taliban religios.

CONCLUZII.

Asadar,

Rusia are nevoie de un partid conservator,

dreapta conservatoare a tot esuat in incercarea de a se organiza intr-un partid, chiar si in jurul CpF,

observam o aducere in partid, dupa plecarea lui Basescu la Bruxelles, a unor indivizi autodeclarati conservatori, precum Mihail Neamtu, care primeste si o functie importanta la transferul de la PNL,

vedem cum asocierea PMP – Basescu naste atacuri contondente la cel care o gandeste sau o exprima,

candidatul PMP la prezidentiale este el insusi un partizan al conservatorismului,

dinspre PMP, prin vocea altui conservator – activist alaturi de CpF pentru validarea referendumului de anul trecut -, am vazut un atac la un clip publicitar care promova LIBERTATEA,

caz in care intreb:

nu par a fi toate astea o intelegere intre Basescu si un grup activ de conservatori de a prelua PMP, de genul „te trimitem la Bruxelles, pe un post cald si cat mai departe de noi, dar ne lasi partidul sa il ducem in zona conservatorismului de tip CpF”? Poate ma insel, dar mie asa imi pare.

foto: freepick.com

0 Comentarii

Scrie un comentariu