Skip to content

Un parteneriat win – win

1.

Exista partide care au un electorat fidel sau captiv si pe a caror participare la vot isi bazeaza legitimitatea tuturor actiunilor de rea credinta pe care le fac impotriva societatii, de la injuraturi si semne obscene, la gazat si batut protestatarii pasnici si mergand pana la tradarea intereselor tarii.

Electoratul asta este cam de 3,5 milioane. Asta inseamna cam 19,5% din totalul de alegatori.

2.

Restul alegatorilor sunt dintre cei care ar putea participa constant la vot dar care nu o fac, fie pentru ca li se spune ca votul lor nu conteaza, fie ca au credinta ca toti sunt la fel, fie pentru ca nu exista un mesaj cae sa-i atraga, ori pentru ca nimeni nu le cere sa isi exercite votul.

Astfel incat avem o fluctuatie mare la alegeri. In 2016, intre locale si parlamentare au lipsit peste 1 milion de votanti. Iar intre toamna lui 2016 si primavara lui 2019 exista un plus de peste 2 milioane de voturi. Cati vor fi prezenti la prezidentiale? Nimeni nu stie.

3.

Daca reaua credinta are un bazin electoral – suport, celelalte partide cu greu pot spune ca se pot baza pe un numar anumit de voturi.

Spre exemplu, desi USR a avut in primavara 22% la urne, pentru turul I din 10 noiembrie nu stie pe cate voturi se poate baza. Si asta nu e incurajator atunci cand esti competitor electoral si nu stii ce sanse ai sa castigi, asa-i? Insa, ceea ce stie USR (sau ar trebui sa stie) este ca o prezenta mare la vot este un semn bun ca vor castiga. Asta pentru ca reaua credinta nu are de unde sa mai scoata voturi in afara celor 3,5 milioane. Si atunci, daca nu stie pe cate voturi se bazeaza, nu e mai inteligent sa te focalizezi pe aducerea a cat mai multor oameni la vot?

4.

Acum un an, cand am analizat piata politica si dupa ce am vazut cat de jos a ajuns nivelul discursului politic, ne-a suflecat manecile, ne-am pus timpul si banii la bataie pentru a porni o miscare care sa aiba doua scopuri strategice:

– sa aduca cat mai multe persoane la vot, marind cifrele si inclinand balanta dand greutate bunei credinte si

– sa creioneze un Proiect de Tara.

Dupa ce am mai crescut ca organizatie, ne-am adresat partidelor cu o oferta de consultanta si de colaborare in care intrau, in pachet, cateva activitati care sa ii ajute:

– validarea ca jucatori electorali de buna credinta (daca este cazul),

– identificarea liderilor si pregatirea lor,

– edificarea in randul participantilor la conferintelepe care le organizam,

– acces catre cetatenii care s-au saturat de politica,dar care ar dori sa vada solutii,

– medierea competitiilor interne sau a celor externe.

Acestea sunt principalele beneficii oferite, la care adaugam indirect inca unul. Ne-am propus ca organizatie civica realizarea unei retele de votanti de minim 1milion de membri care participa la vot si mai iau pe inca cineva cu ei la urne, minim, pentru a dubla numerele.

Toti acestia cer partidelor implementarea unui Proiect de Tara. Astfel, o eventuala intelegere cu un partid politic ar suna cam asa: vrei acces la 1 milion de votanti, atunci trebuie sa te angajezi in fata noastra ca iti asumi implementarea proiectului de tara: educatie, adevaruri, respect pentru cetateni, stat pus in slujba oamenilor, spitale, infrastructura, etc.

5.

Astazi, un partid de buna credinta si care nu se uita la cetateni, doar spera ca alianta de reaua credinta nu va reveni iar la putere, dupa un an de opozitie mimata, asa cum s-a intamplat in 2016. Se va uita la genul asta de capcana politica si nu va dori niciodata sa se expuna si sa-si indeparteze electorat volatil care ar putea inghiti propaganda de rea credinta de genul „Guvernul Zero”. Asa cum usor a inghitit intoxicarea realizata de catre Rise Project. Va fi astfel un partid slab, reactiv si care trebuie sa dea o multime de explicatii publice pentru reticenta lor.

6.

Un partid care insa, fiind de buna credinta si asumandu-si ramanerea in buna credinta, ar gasi in societatea civila un partener strategic, ar fi mult mai implicat si mai putin temator ca va pierde alegerile. Pentru ca va pleca de la minimum 1000000 de votanti pe care ii reprezinta politic.

De ce nu se uita partidele la un astfel de parteneriat?

Poate pentru ca nu vad oferta venita din zona societatii civile, asa cum o propunem noi. Ori o minimizeaza. Ori nu o inteleg. Ori cred ca zona politica este singura care conteaza. Habar nu am de ce.

Dar este atat de evident ca un parteneriat ar face bine si lor, si tarii si ar anihila reaua credinta. Pentru ca, ganditi-va: cand alianta de rea credinta va vedea ca sunt loviti politic constant, iar lumea vine in numar mare la vot, oricat de nemernici ar fi, isi vor invata lectia.

Fara un astfel de pact, ne vom comporta din nou, ca societate, ca in povestea cu drobul de sare, vaitandu-ne ca iar va reveni reaua credinta la putere la urmatoarele alegeri. N-am putea sa fim, totusi, ceva mai inteligenti?

foto: freepick.com

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back To Top
Search