Pana cand ne razboim intre noi?

Istoric, fata de Germania, perdanta in cele doua razboaie mondiale, aliatii au avut postbelum doua abordari diferite:
– continuarea logicii de razboi, dupa primul razboi mondial, ceea ce a dus la ostilizarea Germaniei si la un nou conflict, mai crud si mai pagubos;
– trecerea imediat dupa victorie in paradigma de pace, ajutand Germania sa-si reconstruiasca tara distrusa dupa razboi.

Care dintre cele doua abordari a fost un succes? Evident, cea de a doua.

Cei care au gandit si impus asta par a fi britanici si americanii. Primii l-au schimbat din pozitia de premier pe Churchill, foarte bun in paradigma de razboi, cu un premier care intelegea paradigma de pace. Americanii l-au pierdut pe Roosvelt si l-au ales pe Truman in 1945. Doar Stalin a supravietuit politic, ducand conflictul mai departe si dupa razboi.

Adica doar rusii au fost cei care au ramas in logica de razboi, iar in 1990 au pierdut razboiul rece, inclusiv influenta in Europa de Est, pe care a ocupat-o 45 de ani.

Noua abordare de dipa razboi anglo-americana, de ajutorare a Germaniei de Vest, dupa ce liderii nazisti au fost condamnati pentru faptele lor, a condus la prosperitatea pe care o au acum nemtii, dar si la faptul ca dintr-un dusman istoric, Germania a devenit motorul european din interiorul UE si un partener strategic important.

De ce spun toate astea?

Pentru ca si PNL si USR+ trebuie sa intre in logica de pace dupa ce ajung la putere. Da, liderii PSD care au adus tara unde este acum trebuie sa raspunda si trebuie sa li se interzica accesul la putere.

Insa pacea cu pesedistii va trebui facuta: continuarea stigmatizarii lor trebuie sa se opreasca, includerea electoratului lor in programele noii puteri trebuie facuta obligatoriu, astfel incat sa inceteze divizarea societatii asa cum arata ea astazi.

Romania are nevoie de partide apropiate si similare cu stanga europeana, asa cum are nevoie de o dreapta la fel de puternica. Asta inseamna echilibrul de puteri si punerea tarii pe un nou trend politic.

Unul care sa conduca la un Proiect de Tara pe care sa il incepem noi, generatiile actuale, si pe care sa-l desavarseasca copiii si nepotii nostri.

foto: Octav Dragan, Europa FM

0 Comentarii

Scrie un comentariu