skip to Main Content

Ne vedem in strada

Protestele din strada nu trebuie sa inceteze doar pentru ca Grajdeanu a declarat ca retrage OUG 13 sau pentru ca penalii si vuvuzelele se plang ca “Ce mai vor acum? Astia doreau de la inceput anarhie.”
Strada nu a contestat nicio secunda legitimitatea alegerilor din decembrie 2016. Cei care au gresit flagrant sunt cei care, in spatele acestui vot si a unui program de guvernare “ambitios” si-au creat nerabdatori premisele unei spalari de dosare, a pastrarii averilor acumulate necinstit si a posibilitatii furtului nelimitat din bani publici (OUG 9 si OUG 13).
In consecinta, la momentul actual exista o ruptura de incredere intre alianta PSD – ALDE si cetateni. Aceasta nu poate fi resetata decat prin gestul asumarii abuzului, prin retragerea celor vinovati din viata publica si declansarea unor alegeri anticipate, al carui rezultat trebuie sa fie asumat si respectat de toata lumea.
Cu exceptia lui Iohannis niciun politician nu a avut de castigat in urma actiunilor strazii. Motiv de ingrijorare in principal pentru partidele din opozitie. USR si PNL (PMP are intelegeri cu PSD in CJ din teritoriu, UDMR a jucat la doua capete, etc) ar trebui sa inteleaga asta si sa isi faca un reset intern, cat mai rapid.
Strada a inteles ca nu are o prelungire in parlament pentru a-si creste influenta si a face posibila schimbarea. De aceea este nevoie urgenta de un partid. Cu un filtru bun la intrare, cu finantare transparenta, nasterea unui partid al strazii este posibila, chiar si pana la anticipate. Insa nu trebuie facuta peste picior.
Inteligenta manifestantilor, dovedita atat prin raspunsurile date presei in strada, umorul textelor de pe pancarde cat si intelegerea motivului pentru care protestele nu au incetat dupa declaratia de capitulare a grajdanului premier, nu mai poate fi inselata de orice fel de smecherie pe care penalii, ori vuvuzelele, ori chiar politicienii care ar dori sa profite ar dori sa o adoarma. Continuarea cu ofense, injurii sau manipulari nu mai tine. E cazul unei comunicari sincere si a unor actiuni previzibile si transparente.
Exista o imensa nevoie de lideri. Eu vad liderii nu ca pe indivizi cu CV-uri stufoase ci in sensul in care John C. Maxwell il descrie in cartile sale. Va fi greu de atras credibilitate, insa persoanele cu expertiza, caracter frumos si disponibilitate la asumare de responsabilitati merita sa faca un pas in fata.
Referendumul anuntat de presedinte ar trebui sa aiba o singura intrebare: “Sunteti de acord ca persoanele trimise in judecata, condamnate in prima instanta sau definitiv sa ocupe functii publice alese sau numite (in partide, institutii, ordonatori de credite, …)? Da sau Nu”. Formularea e bine sa fie revizuita de cei ce au pregatire juridica.
Ceea ce a lovit cel mai mult coalitia penalilor a fost modul civilizat in care s-au desfasurat manifestatiile, calitatea umana a protestatarilor, unitatea, patriotismul si, mai ales, inteligenta si caracterul. Li se pare o alta lume, una care s-a nascut si a existat sub ochii lor si care le-a “explodat” in fata. Asta arata cat de anacronici sunt si de aici disperarea ca aceasta lume nu ii doreste.
Cea care a rezistat eroic si care si-a facut datoria de pilon al democratiei a fost puterea judecatoreasca. Merita apreciat acest lucru, mai ales ca multe scandari ale pietei au fost ca un scut in fata DNA si a PICCJ. Din aceste actiuni s-a nascut un nou binom (ca tot folosesc penalii expresia asta), Kovesi – Lazar. Unul mai de temut decat cel anterior si care sunt convins ca va lucra legal, dar cu exigenta in combaterea coruptiei.
Ne vedem in strada.

Articolul are 0 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top