skip to Main Content

Experimente (2)

Un om se diferentiaza de celelalte animale (sic!) prin constiinta. Adica ar trebui sa credem ca tocmai constiinta, gandirea, functia cognitiva, ar face diferenta majora dintre noi si animale. Asa sa fie?

GRUP SI INVIDIE:

In prima faza se ia un rac si se pune intr-un vas in care este apa pe jumatate. Racul va iesi afara, de fiecare data.
In a doua faza, se iau mai multi raci si se pun in acelasi vas: racii se vor trage unul pe altul si nu va iesi nici unul afara.
INTREBARI: Cei din jurul tau te sustin sau te baga la fund? Cine te sprijina sa iesi din “vasul cu apa”? Grupul tau creste sau scade? Tu pe cine sprijini? Pentru ca daca vrei sa fii sustinut, trebuie sa sprijini la randul tau!

RENUNTARE:

Se ia un acvariu amenajat, cu doua compartimente. Intre cele doua spatii despartitorul este din sticla. In primul compartiment se introduce un peste rapitor, in cazul de fata o stiuca. In cel de-al doilea spatiu se pun pestii care reprezinta hrana preferata pentru stiuca.
Pestele rapitor se va repezi la hrana sa si, de fiecare data, se loveste cu fata de peretele din sticla. Dupa un timp, cand devine dureros, stiuca renunta si se va resemna intr-un colt al compartimentului unde inoata.
Se scoate peretele despartitor. Acum toti pestii inoata in acelasi spatiu. In loc sa prinda pestii si sa se hraneasca, stiuca va muri de foame in timp ce hrana sa inoata in jurul ei.
INTREBARI: Ai avut un vis? Unul sau mai multe? La care din ele ai renuntat si de ce? Cate oportunitati ai ratat pentru ca ai crezut mai mult in durere dacat in vis? Cand ai visat ultima oara?
NOTA: Nu incurajez si nu sustin experimentele pe animale. Exemplele sunt gasite in cartile de dezvoltare personala pe care le-am citit de-a lungul timpului.

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top