skip to Main Content

Era o vineri, 13

vineri 13Am 10 zile de cand trebuia sa primesc o plata care nu s-a mai facut: domnul, ca sa arate cine este el, vorbea cu mine, stand pe fotoliu, intr-o sala ocupata. Vorbea cu aroganta, sa auda si doamna de la care cumpara apartamentul si care-l privea, stand in picioare, cat de impertinent sunt eu ca-mi cer restul de comision pe care trebuia sa-l incasez de mult: daca era domn, trebuia sa-i faca loc pe fotoliu doamnei care le vindea apartamentul. Sunt 10 zile de atunci. Era intr-o vineri, 13.
Sunt persoane care nu stiu cu ce se ocupa o agentie imobiliara. Rolul meu, ca agentie, nu suplineste partile implicate in contract. Nu eu scot certificatul fiscal ci vanzatorul. Nici nu as avea cum: personal se depun si se scot actele. Nu eu scot Extrase de Carte Funciara. Datoria mea este sa verific daca cel care vinde are dreptul legal sa o faca, daca imobilul este ipotecat sau nu, daca sunt restrictii de vanzare, daca imobilul este afectat de hotarari sau legi care-l trec in proprietatea primariei, statului (daca este declarat bun de utilitate publica), daca in jurul lui sunt surse de poluare fonica, manifestatii … tot ce prevede HG 174/2008. Pentru asta am facut o Fisa a imobilului pentru care partile au semnat.
Apoi am incheiat un antecontract in care:
– am inghetat pretul tranzactiei si am stabilit modalitatea de plata;
– am prevazut modalitatile de comunicare intre parti;
– am incheiat publicitatea imobilului pentru a nu veni peste vanzator alti clienti, care l-ar fi tentat pe acesta sa vanda;
– am urmarit desfasurarea tranzactiei si am fost la notar pentru finalizarea tranzactiei;
– am suportat, pana la un punct, mojicia si proasta crestere, aroganta si jignirile repetate ale cumparatorilor;
– le-am facut si un discount de 300 de euro, ca asa suntem noi, lucram cu discount ca este criza!
Pentru dansii nu a fost suficient: au modificat permanent conditiile de plata, au solicitat acte in mod nejustificat, s-au comportat arogant fata de mine si fata de vanzator, au pus presiune (am 12 apeluri si 3 SMS-uri) primite in 15 minute, au dorit sa fac actiuni care nu au depins de mine. ADICA AU FACUT TOT CE AU VRUT.
Spunea cineva ca incepe dictatura cumparatorului. Este fals: despre criza din 1928-1933 nu mai retineam, pana anul trecut, decat imaginile cu producatorii care varsau laptele pe camp. Dacat sa-l dea pe nimic au preferat sa-l arunce: era munca si decizia lor.
Eu cred intr-un echilibru, nu intr-o dictatura a nici unei parti. Pentru ca expresia “Clientul nostru, stapanul nostru” nu transforma pe celalalt in “sclav”:  nimeni, dar absolut nimeni, nu s-a nascut pe lumea asta ca sa te serveasca pe tine, spune Zig Ziglar.  Pentru ca e mai bine sa faci echipa, chiar daca platesti pentru serviciile primite, decat sa lucrezi cu sclavi. E o diferenta de incredere.
Tocmai acea neincredere a lucrat impotriva lor. Pe 9 martie, la una din intalnirile pentru planificarea la notar, i-am luat doamnei o floare, o frezie: a luat-o si a dat-o sotului ei.  Ce vina aveam eu ca nu aveau incredere in mine, dar nici macar in acea floare? Era un gest.  Imi parea rau de floare!
Mai mult: o agentie are obligatia la protejarea datelor, in baza unui acord. Daca acel acord se incalca, acea obligatie nu mai este valabila, iar partea “vatamata” este indreptatita sa-si recupereze daunele, legal.
Iar acest articol reprezinta, legal,  punctul de vedere al partii vatamate. Gresesc?

Articolul are 2 comentarii

  1. Adina, nu cred ca are legatura. Eu vreau doar ce mi se cuvine, adica plata unui serviciu efectuat deja, soldat cu o tranzactie imobiliara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top