skip to Main Content

Distributismul – alternativa propusa de Ovidiu Hurduzeu

Pe 01 iunie 2009 am primit un email de la domnul Ovidiu Hurduzeu, coautor,  alaturi de Mircea Platon, al cartii "A treia forta – Romania Profunda". Domnul Hurduzeu propunea o alternativa pe care o impartasesc cu fiecare zi. Dar cel mai bine este sa aveti informatia nealterata:

Ovidiu Hurduzeu… am fost surprins sa vad ca un blog dedicat afacerilor imobiliare a promovat "A Treia Forta". Va multumesc mult. De fapt, nu ar fi trebuit sa ma mir intrucat cartea s-a adresat in primul rand micilor intreprinzatori. Ar fi vrut chiar sa fie un punct de coalizare a unei drepte conservatoare bazata pe valorile familiei, religiei crestine si autonomiei micului intreprinzator. Modelul economic pe care il propune "A Treia Forta" este DISTRIBUTISMUL, raspandirea cat mai larga a micii proprietati productive. Idealul unei societati "personalist-conservatoare" este existenta a cat mai multi proprietari. Romania a urmat modelul oligarhic – incurajat de neoliberalismul pietii monopolist-etatiste – cu o mana de oligarhi la varf si o masa de sclavi (pensionari, someri, salariati, tarani fara posibilitatea de a-si lucra pamantul). Distributismul este implementat cu succes in multe tari dezvoltate, un exemplu des citat este  Italia, mai ales in regiunea Emilia-Romagna unde micile intreprinderi formeaza tot felul de "cooperative". Ceea ce lipseste in Romania este lipsa unui model de asociere voluntara dintre micii intreprinzatori pe ramuri economice si o legislatie protectoare. (Distributismul se opune subventiilor de la stat care interfereaza cu piata libera). Fara sa mai lungesc vorba, distributismul este o a treia cale intre capitalism, – superb in teorie, dar monopolist, etatist si oligarhic in practica – si socialism. Eu il consider singurul model economic potrivit conditiilor romanesti. In prezent pregatesc impreuna cu un economist american o antologie de texte distributiste. In doua trei saptamani va aparea in Ziarul Financiar un interviu important despre distributism cu economistul american John Medaille. Ma bucur ca un  om de afaceri ca dumneavoastra se preocupa de "problemele cetatii". Situatia din Romania s-ar putea schimba radical daca ar exista miscari ALTERNATIVE la nivel de "grass root", oamenii asteapta insa schimbari venite de la Bucuresti, Bruxelles, de la clasa politica, etc, nu stiu sa se organizeze la nivel local. Eu si Mircea Platon suntem tot timpul intrebati "care este solutia", ca si cand "solutia" trebuie s-a fie adusa la pachet din afara.

Cu stima,
Ovidiu Hurduzeu

Pe 12 iunie articolul scris de Ovidiu Hurduzeu a aparut in Ziarul Financiar. In afara de acest material au mai fost cateva incercari firave de preluare a ideii prin postarea de prezentari netraduse sau a unor parti din materialul aparut in Ziarul Financiar. Deasemenea, Noua Dreapta are cateva pareri pe aceasta tema pe blogurile pe care le administreaza.

Ca orice idee noua, DISTRIBUTISMUL are si va avea critici, unii de forma, altii din obisnuinta, iar cei mai multi din necunoastere. Personal cred ca poate fi un model de succes, un model economico – social pe care l-am intalnit si in cartea lui Rich de Vos "Capitalism cu fata umana". Va las sa-l studiati si astept parerile voastre: poate fi un model al viitorului?

UPDATE:  "Profesorul John Medaille va veni la Bucuresti in perioada 21-30 noiembrie pentru a participa la lansarea doctrinei economice "A Treia Forta: Romania profunda", printr-o  antologie de texte economice pe care a ingrijit-o in colaborare cu dl. Ovidiu Hurduzeu .
Printre colaboratori : profesorul Stefano Zamagni, consilierul economic al Papei si Philip Blond, principalul consilier economic al Partidului conservator britanic.
Lansarea antologiei "A Treia Forta: Economia libertatii -Renasterea Romaniei Profunde" va avea loc la targul de carte  Gaudeamus."

Articolul are 2 comentarii

  1. In prezent definitivez impreuna cu profesorul John Medaille o antologie de texte economice care constituie nucleul doctrinei economice a miscarii traditionalist conservatoare “A Treia Forta”. Lansarea cartii “A Treia Forta:Economia libertatii – Renasterea Romaniei profunde”, de catre Editura Logos din Bucuresti, va avea loc pe data (probabila) de 28 noiembrie 2009 la Targul de carte Gaudeamus ( Bucuresti ) in prezenta profesorului John Medaille. In antologie am inclus textele unor importanti specialisti in “noua economie” – este vorba de un model POST-CAPITALIST pentru Romania, model care se opune atat modelului neoliberal/neoconservator ( discreditat in Occident dar inca promovat in Romania) cat si modelului stangist-corporatist de tip “Obama”. Economia libertatii, descrisa in antologia ingrijita de profesorul Medaille se bazeaza pe distributism dar include si alte modele economice asociate. Spre deosebire de teoriile si practicile economice vehiculate la noi – care au dus la pauperizarea populatiei si transformarea Romaniei intr-o “tara bananiera de top” – modelul economic pe care il propune “A Treia Forta” poate asigura dezvoltarea sustenabila a tarii, fara interventionismul statului mafiot si a birocratiilor suprastatale, fiind coerent cu morala si antropologia crestina, cu traditiile si felul nostru de a fi. Invit toti prietenii si colaboratorii blogului iMondo la lansarea de la Gaudeamus. Cei care vor sa afle mai mult despre modelul economic propus de “A Treia Forta” , ma pot contacta via e-mail ovidiu.hurduzeu@gmail.com

  2. Intr-o tara la care valorile, aflate pana in 1996 cu fundul in sus, abia acum se niveleaza (cum spunea Dan Puric, Eminescu alearga suta de metri garduri cu Adrian Copilul Minune si George Becali), orice alternativa ar trebui luata in seama. Cu atat mai mult de cei care, nefacand parte din “sistemul ticalosit” cauta solutii la iesirea din criza personala si economica.
    Un demers excelent pe care am sa-l sustin in continuare, domnule Hurduzeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top