Skip to content

Cine nu ne vrea in Schengen?

Ca natiune, incepand cu 1996, am avut cateva provocari pe care le-am atins cu succes sau pe care ne pregatim sa le atingem. Dupa ce am fost trasi pe sfoara si peste 80% dintre noi au votat cu tovarasul Iliescu in 1992, in 1996, ne-am propus sa scapam de comunisti si sa schimbam un  regim politic inca aservit Moscovei si intereselor sale si nu dedicat intereselor romanilor. Am facut aceasta schimbare dar, uitandu-ne in urma, am inteles tarziu ca schimbarea structurilor statului si metehnelor politicienilor era mai importanta decat sustinerea unui presedinte de paie.

Au urmat provocarile acceptarii tarii noastre in NATO si in UE, obiective pe care le-am atins, mimand reforma si asigurand de bune intentii partenerii din aceste aliante, ca mai apoi, vazandu-ne cu sacii in caruta, sa schimbam legile ce presupuneau reforma cu altele mai „soft” si mai mioritice, lasand loc de interpretari si portite pentru „baietii destepti”. Privind din nou in urma intelegem ca doar am vopsit gardul si nu am schimbat nimic in spatele acestuia, nereformand ce trebuia reformat si lasandu-ne condusi de o clasa politica retrograda si anacronica, mai degraba buna pentru o perioada fanariota decat pentru inceput de mileniu III.

Trecuti prin criza care pare ca nu se mai termina, ne vedem ajunsi in fata unei noi provocari: aderarea la spatiul Schengen in martie anul viitor. Conditiile aderarii tin, in mare, de gradul de siguranta a frontierelor, starea de pregatire si nivelul de coruptie din politia de frontiera, precum si de legislatia pe care trebuie sa o avem in vigoare la acea data (tratate de granita, regimul vizelor, etc).

Nu spun ca ofensiva ruseasca in zona balcanilor este importanta pentru a le asigura un control, chiar si in interiorul UE, in paralel cu securizarea pietei de energie si mentinerea depenndentei UE fata de gazul rusesc. Nu spun ca unii din exponentii intereselor Rusiei in Romania si Republica Moldova, recte Cozmin Gusa, a devenit o persoana foarte activa la unele televiziuni sau lansand o carte despre paranoia romaneasca. Nu spun ca un anumit partid ce nu s-a rupt inca de comunism, urmasul PCR-ului, are legaturi stranse, ideologice si nu numai cu Moscova, unul din candidatii acestuia la presedintie facand vizite neoficiale in Rusia, in timp ce aceeasi persoana este inca Presedintele Senatului.

Spun insa ca interesul altor state cu care avem granita in afara UE, dar mai ales al Rusiei, este acela de a mentine o zona tampon intre UE si teritoriul sau, iar integrarea Romaniei in spatiul Schengen ar fi inca un pas inapoi si o nereusita. Si ca tabloul sa fie perfect, iata ce spune Cristian Preda despre o intalnire pe care Victor Ponta a avut-o la Bruxelles cu socialistii europeni:

Victor Ponta a fost ieri la Strasbourg.
Fruntașul pesedist a participat la o reuniune a grupului socialist din PE (parlamentul european, n.r.), în cadrul căreia a cerut ca accesul României în Schengen să fie blocat.
Trebuie știut că în acest moment nu există impedimente tehnice pentru ca România să acceadă în Schengen.
Totul a devenit politic.
Intervenția dlui Ponta în fața amicilor săi socialiști trebuie și ea judecată din această perspectivă.

Sursa

Nu trebuie uitat nici „tam-tam”-ul pe care vuvuzelele TV il fac pentru a amplifica inerentele greseli sau absurditati pe care statul nereformat le face si care tin de Ministerul de Interne, in primul rand. Aruncand romanilor in ochi, ca si „NEWS ALERT”, stiri cu cresterea pretului gigacaloriei sau plata celui de-al 13 salariu pe 2009 la SGG ca si cum ar fi pe 2010, in conditiile in care toti bugetarii au primit acest spor, afirmand ca guvernul are grija doar de el si ai lor, fac ca, pe fondul scandalului Chelu-Fatuloiu-Toba-Soric, sa uitam de acest obiectiv national, sa nu ne mai pese. Si asta pentru ca nu mai scapam odata de aceste infectii, asa cum spune Robert Turcescu intr-un articol din EvZ: „Nu-mi ramane decat sa le doresc un faliment rapid si cat mai dureros cu putinta, ca sa testeze pe pielea lor superba fericire de a muri in chinuri.”

Iata cum lucrurile se leaga si devine evident si necesar ca reforma este mai importanta si ca, o data finalizata, putem merge mai departe, atingand mai repede si mai usor obiectivele care ne stau in fata. Doar ca aceasta reforma a statului roman, asa cum spunea Mircea Mihaies,

înseamnă o despărţire de vechile structuri, de tip comunist, securist, socialist. Noi trăim cu ele pentru că mulți dintre indivizii care provin din astfel de zone ne fac nouă viața: Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu sau Dinu Patriciu sunt oameni care provin din astfel de zone. Forțele vechiului acționează uneori în forme deosebit de agresive.

Sursa

Si-atunci, CINE NU DORESTE SA NE VADA ADERATI LA SPATIUL SCHENGEN?

Articolul are 5 comentarii

  1.  
    Foarte interesanta abordarea ta asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului “Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.


    Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011


    Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu


    Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top
Search