skip to Main Content

Intre ciocan si nicovala (II)

Motto: „Politicienii au nevoie de oameni săraci“

Dumitru Costin, Liderul BNS

 

intrebare

3. Se schimba etapele

Se spune in domeniul sociologiei ca tensiunile determina schimbarea. Aflat intre ciocan si nicovala, un ciocan din ce in ce mai mare si perceput din ce in ce mai violent, mai amenintator si provocator de stres si de boli psihice (am aflat ca cele mai cumparate medicamente sunt antidepresivele) si o nicovala din ce in ce mai rece si dureroasa, omul modern trebuie sa faca schimbarea. Asteptarea ca ea sa se produca printr-o decizie a guvernului sau o lege a parlamentului este ilogica: schimbarea trebuie sa vina din interior si sa fie in directia legilor lui Dumnezeu.

 

Si nu sunt un religios care sa promoveze agresiv Biblia sau vreun habotnic dar:

 

a. am observat ca ne autoguvernam in baza unei legi invatate din vremuri antice, bazate pe cele 10 porunci;

b. iesirea din aceste legi ne face mai mult rau decat bine, astfel incat am ajuns la Atlase de Mitocanie, la emisiuni socante la TV, la dezgust fata de aproapele nostru, la a resimti singuri valoarea acestor legi: am ajuns sa ne uram si sa ne murdarim lumea in care traim si, indirect, pe noi insine;

c. tot mai multi oameni inteleg ca a continua in acelasi mod nu se mai poate;

d. vom repeta aceeasi criza ca cea de acum daca doar reparam fara o schimbare radicala. Deci nevoia de schimbare este evidenta, etapele parcurse pana acum sunt pe final si ne asteapta o noua era. Cum va arata ea?

 

4. Definirea directiei

Asa cum mi-a scris domnul Ovidiu Hurduzeu, mirat ca promovez cartea sa si a domnului Mircea Platon "A treia Forta – Romania profunda", directia ar putea fi urmatoarea: "o societate bazata pe valorile familiei, religiei crestine si autonomiei micului intreprinzator. (…)Intr-un cuvant,  DISTRIBUTISMUL, care reprezinta raspandirea cat mai larga a micii proprietati productive, o a treia cale intre capitalism – superb in teorie, dar monopolist, etatist si oligarhic in practica – si socialism. Eu, spune domnul Hurduzeu,  il consider singurul model economic potrivit conditiilor romanesti." Personal si eu cred in aceasta directie pentru ca aduce avantaje evidente, este posibila si se intoarce la fundamentele unei societati si a unei economii care acum si-a dovedit limitele.

 

Mai mult, aceasta directie promoveaza libertatea sociala, economica si religioasa si pune in echilibru aceste libertati. "Schimba-te sau vei fi schimbat" spune un dicton antic. Daca nu vom face nimic in directia schimbarii personale, la nivel individ, asteptand la un gratar sau la coada la supermarket sa se schimbe ei pentru ca noi nu avem nimic de schimbat, gresim. Gresim pentru ca in acest timp lumea va creste in jurul nostru si va veni un timp, ca cel de  acum, in care ne vom simti depasiti si fara rost. Si, asa cum spunea un mare actor, "Nu conteaza cat mai ai din viata de trait, conteaza cata viata pui in modul cum traiesti".

 

Si-i dau dreptate.

Articolul are 2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top