skip to Main Content

In SUA, libertatea s-a mutat la cort

“Prabusirea creditului imobiliar, numarul tot mai mare de someri, miile de locuinte luate de banca pentru neplata creditelor, toate acestea au dat nastere in Statele Unite ale Americii unei noi dezvoltari urbane – orasele din corturi.” SURSA.
corturi SUAAceasta este o stire care, comparata cu situatia din ultimii ani, inainte de criza, pare neverosimila. Totusi exista, este deja un fenomen si, ca orice element al crizei, va fi importat si peste ocean. Fara dubii.
Ce s-a intamplat? Acum ceva timp, auzeam ca imaginea sclavului modern este aceea a angajatului la o mare companie, cu telefon si masina de serviciu platite de angajator. De ce sclav? Pentru ca si-a pierdut libertatea de miscare, de decizie si de viata: acel cineva care-i plateste telefonul il obliga sa fie 24/24 ore la dispozitia sa, ii da masina cu care sa lase familia, hobby-urile si sa se deplaseze cand si unde ii dicteaza angajatorul, compania care-l plateste devenind noul lui stapan.
“Omul se naste liber; dar pretutindeni el este inlantuit.
Cate unul se crede stapanul celorlalti, dar el este, dimpotriva, mai sclav decat ceilalti!”

Jean Jacques Rousseau
Este o sclavie deliberata: nimeni nu te obliga sa faci acest pas si, totusi, este o lupta acerba pe acest sector de angajari. Daca nu credeti, dati o citire pe eJOBS.ro sau alte site-uri de recrutare de forta de munca, intrebati la orice oficiu de profil din zona dvs., intrebati-va vecinii, daca nu chiar dvs. ati depus un CV cu cat mai multe pagini la aceste oficii de munca, site-uri sau angajatori. Mai mult, intrebati-va de ce platiti, munciti, va consumati timpul pentru a termina facultatea la care sunteti inscris acum, iar daca ati terminat una intrebati-va de ce? Va ajuta in ceea ce faceti acum?
Ce cauta acesti oameni? SIGURANTA: a unui loc de munca, a unei locuinte, a unui stil de viata copiat, a unei zone de confort. Cu fiecare zi, aceasta dispare: nu mai sunt locuri de munca sigure, nu mai sunt conditii de viata stabile, zone de confort care sa dureze o viata.
Incepem sa descoperim LIBERTATEA cu toate ca pretul descoperirii ei este mare. Iar ironia este ca “visul american”, care a distrus libertatea indienilor americani ce locuiau in corturi, se intoarce in corturi, in 2009, pentru a regasi libertatea.

Articolul are 2 comentarii

  1. Nu este un fenomen Andrei. Exista cazuri de faliment personal. Raportat la numarul de locuitori al oraselor langa care s-au instalat este un procentaj mic.
    Ca idee e OK pentru ca va veni si in Europa si ca libertatea nu este la job.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top