Contravântuirea

Ca definitie, contravantuirea este un element care are rolul de a mari rezistenta unei constructii la presiunea vantului ori la trepidatii, o consolidare a unei constructii. Cum substantivul "vant" cu forma sa articulata "vantul" are si nuante politico-moguliste, am sa incerc sa reduc, pentru simplitatea mesajului, semnificatia acestuia la tot ceea ce este potrivnic unei miscari politice. Nu neaparat cu sens negativ pentru ca, spre exemplu, vantul este necesar unui zmeu pentru a se inalta: cu cat forta de rezistenta intampinata este mai mare, cu atat altitudinea sa va fi mai mare, cu conditia ca zmeul sa fie construit aerodinamic.

1. Curba (palaria) lui Gauss

Graficul lui Gauss

In cartea sa "Lebada neagra", Nassim Nicholas Taleb afirma urmatoarele: "mintea noastra este o minunata masinarie de producere a explicatiilor, capabila de a da sens aproape tuturor lucrurilor si sa incropeasca explicatii pentru tot felul de fenomene, dar, in general, incapabila sa accepte ideea nepredictibilitatii". El chiar da exemplul exilatilor din Cuba despre care se spune ca si acum au o valiza pregatita pentru cazul in care s-ar intoarce "acasa". Sau al celor exilati din Liban, din Iran si al scriitorului rus Vladimir Nabokov care a trait in locuinte temporare si a murit intr-un hotel, desi avea banii pentru a-si cumpara o resedinta in Berlin.

In acceptiunea generala, oricine poate gasi explicatii solide pentru ceea ce s-a intamplat in trecut insa nu poate prezice ce se va intampla in viitor. Desigur ca exista si exceptii: vizionarii care trag dupa ei forte care sa fie capabile sa creeze in fapt acea viziune sau identificarea de modele folosite ce se pot suprapune peste cele noi sau viitoare. Cum primul caz presupune un lider puternic, ceea ce este mai rar, am sa spun ca un astfel de model exista.

Este graficul, curba sau palaria lui Gauss. In sine un grafic al unei functii matematice, curba lui Gauss este folosita pentru cei care doresc sa faca o predictie pentru ca s-a demonstrat ca, la un numar suficient de mare de subiecti, acestia intra sub "palaria lui Gauss" (vezi imaginea). La fel se poate spune despre o perioada istorica, cu elemente de initiere, apoi o crestere a evenimentelor importante si al celor care adera la valorile acesteia, un maximum istoric si o curba descendenta pana la disparitia ei.

Pentru ca viitorul miscarii Noua Republica este ceea ce ma intereseaza am sa intreb: "luand ca referinta curba lui Gauss ce putem prevedea si ce nu?"

Ca timp, exista deja o perioada de initiere si va urma una de maximum si de declin a acesteia. Asta ne spune graficul lui Gauss. Ce nu stim este pe cat timp se va intinde aceasta miscare, daca se va autoconsuma repede sau nu, va disparea prematur ca si Alianta Civica sau URR, sau nu. Nu stim inca de ce depinde aceasta, poate doar daca ne uitam la istoria lor: au fost asimilate, nu s-au batut cu cine trebuie sau au evitat sa se confrunte direct cu ceea ce doreau sa schimbe.

Ca si componenta, vom sti ca sub palaria Noii Republici vor fi cateva genii sau lideri puternici, o masa medie din punct de vedere al capacitatilor intelectuale si cativa zevzeci, poate utili, poate nu. Ideea este ca zevzecii sa nu ne conduca ca in PSD unde exista "Prostanacul" si "Almanahe" sau alte istorice ce tin de inaintasii lor ideologici, de unde-si trag si radacinile ca partid, tovarasul "Cizmarul" si tovarasa "Codoi".

Asadar avem doar cateva cunoscute si multe necunoscute pentru ca, nu-i asa?, mintea noastra nu poate sa faca predictii.

2. Contravantuirea

ZmeuDaca ne intoarcem la cazul zmeului care se ridica usor la un vant destul de puternic, insa nu asa de puternic incat sa-l dea peste cap sau sa-l rupa, Noua Republica trebuie sa ia in calcul fortele oponente si actiunea sau contraatiunea fata de acestea. Ele o pot ridica sau nu, amplitudinea existentei Noii Republici fiind dependenta de rezistenta fata de aceste "vantuiri": daca nu ne opunem PDL, spre exemplu, de ce sa nu ma inscriu direct acolo? Daca nu ne opunem USL, de ce sa plec din PNL sau sa nu ma inscriu in PSD? Evident ca aceste intrebari sunt cazuri ipotetice, dar au in spate ganduri ce fac ca multi dintre cei care stau acum pe margine sa ezite o adeziune la Noua Republica.

De aceea cred ca o buna contravantuire, adica o consolidare a miscarii, trebuie sa cuprinda o definire existentiala si axiologica, dar si identificarea fortelor carora miscarea noastra li se opune. Mai mult, miscarile la care a procedat PSD-ul, sau cel putin o parte a acestuia, furand cateva actiuni si mesaje ale Noii Republici la intalnirea lor de la sfarsitul saptamanii trecute, nu face decat sa produca confuzii.

Pentru cine nu stie, PSD a avut inainte de conferinta "grupuri de lucru" fara insa a specifica ce productii intelectuale sau mesaje politice au produs acestea (un fel de Mircea fa-te ca lucrezi!), iar Ponta a venit cu un decalog politic, imitand decalogul Noii Republici dar de o incarcatura valorica ridicola. Am sa dau doar 5 exemple din acest decalog:

 1. Sa nu promitem ce nu putem face
 2. Sa spunem adevarul despre 2012-2016 (cam identic cu punctul 1)
 3. Sa nu ne facem agenda publica dupa ceea ce vedem in mass-media
 4. Sa ne luptam cu sentimentul de vinovatie pe care liderii PDL de azi si Traian Basescu vor sa-l transmita poporului
 5. Schimbarea fundamentala a modului de gandire al PSD – de la saraci la dinamici si intreprinzatori

Pe restul nu le stiu pentru ca m-au plictisit primele 5.

Insa revin la Noua Republica: mimetismul adversarilor arata ca se doreste crearea unor confuzii de perceptie, fie prin aducerea in derizoriu a unor valori nascute in sanul miscarii Noua Republica, fie prin "imprumutul acestora". In aceste cazuri ce facem, pentru ca zmeul nostru nu mai poate fi perceput de electorat iar asta costa politic?

Un raspuns l-am primit de la Theophyle acum cateva zile: "NR trebuie sa-si personalizeze mesajele". Un altul l-am primit in timpul intalnirilor pe care le-am avut off-line cu simpatizantii din Timisoara sau Arad: "NR trebuie sa-si clarifice relatia cu Traian Basescu si PDL".

Asadar identitate si pozitionare. Acestea asigura acea consolidare necesara de care vorbeam la inceputul articolului. Fara ele oricine poate lua fara nicio jena valori si idei de la noi, fara pericolul de a fi confundat cu miscarea Noua Republica si poate afirma orice despre noi fara riscul de a se crede ca o face fara o intentie manipulatorie.

In concluzie, graficul lui Gauss este predictia de care se bucura orice miscare, inclusiv Noua Republica, iar fortele care i se opun determina o amplitudine direct proportionala. Valoarea marimii este data insa de claritatea identitatii sale si de pozitionarea in mentalul electoral, ceea ce-i va aduce si contravantuirea necesara pentru atragerea de membri de calitate dar si a unui numar suficient de mare de simpatizanti. Consolidarea aceasta este necesara pentru afirmarea noastra politica dar si pentru asigurarea succesului la bataliile electorale la care Noua Republica s-a angajat sa participe.

6 Comentarii

Scrie un comentariu

 • tibi

  "Asadar identitate si pozitionare…Fara ele oricine poate lua fara nicio jena valori si idei de la noi, fara pericolul de a fi confundat cu miscarea Noua Republica …".
  Intradevar.Fara identitate puternica si fara pozitionarea ei s-ar putea afirma ca NR nu se deosebeste fundamental de ceilalti.
  Pentru ca NR sa aiba o identitate puternic si vizibil deosebita de a celorlalti competitori  trebuie obligatoriu ca oferta si promisiunea NR sa fie atat puternic originala cat si puternic diferita de a celorlalti competitori . Si mai trebuie obligatoriu ca oferta NR sa nu poata fi asumata de ceilalti competitori  puternici sau credibili.Si mai trebuie ca oferta NR sa fie si puternic populista (dar in sens corect) asfel incat aceasta oferta sa aiba si succes.
  De exemplu oferta NR ar putea sa inglobeze (si) urmatoarea idee:NR va prezenta (sau va sustine) la localele din 2012 doar pe acei candidati la functii de primari si de presedinti de CJ-e care asuma si promit public ca daca vor fi alesi vor respecta (si) urmatoarele angajamente :
  1.- ). -vor posta zilnic si detailat pe site-ul institutiei absolut toate cheltuielile zilei precedente ( atat cu toate achizitile de materiale,servicii si investitii cat si toate cheltuielile cu personalul)
  2).-in cazul in care institutia a pierdut irevocabil un proces vor face in max. doua luni toate demersurile pentru recuperarea tuturor prejudiciilor de la toti cei vinovati
  3).-vor demisiona daca nu materializeaza cele doua idei de mai sus
  Eu cred ca un candidat care nu accepta aceste idei nu este o persoana onesta.Daca NR nu va prezenta candidati la localele din 2012 ar putea face presiune publica asupra unor candidati sa asume aceste idei.
  Aceste idei nu contravin legislatiei si materializarea lor nu necesita cheltuieli.Aceste idei sunt si puternic populiste ( in sens corect) si asumarea publica si intens mediatizata a lor de catre un candidat ar trezi interesul,simpatia si sprijinul atat al cetatenilor dezamagiti, nehotariti cat si al celor indiferenti. Materializarea lor ar fi un puternic exemplu despre un alt mod de a castiga alegerile si despre un alt mod de a face politica si administratie.Poate ca NR ar putea asuma public aceste idei si ar candida la parlamentare cu angajamentul ca daca ajunge la putere va nominaliza conducatori in fruntea unitatilor de stat care sa materializeze (si) aceste idei.

  Răspunde
 • Andrei

  Salut Tibi,

  Zilele acestea sunt departe de internet, doar la scurte perioade de timp pot sa intru.

  Mesajul este bun insa nu poti sa-l obligi sa demisioneze, chiar si cu un astfel de contract asumat. Cal mai bine este ca exceptia sa devina regula.

  Răspunde
 • ela

  Salut
  In sensul " contravantuirii",ce parere ai de asta?
  http://www.ziare.com/politica/politica-externa/ce-le-a-venit-francezilor-sa-imite-sistemul-electoral-american-1130344
  nu de alta,presupune o selectie naturala, personajele pot deveni vizibile in timp scurt si se elimina suspiciunile.

  Răspunde
 • Andrei

  Salut Ela,

  Socialistii imprumuta orice: de la sistemul electoral american, in cazul francezilor, la sondaje de opinie si decalog, in cazul celor de pe la noi. In principiu este o treaba buna daca nu ne-am gandi ca singurul lor obiectiv este puterea. Nu schimbarea.

  In cazul contravantuirii de care scriam mai sus, ideea este fortificarea interna a miscarii prin a nu lasa loc interpretarilor, prin a identifica clar care sunt oboectivele si prin a fi bine perceputi de electorat.

  Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu ce au facut socialistii francezi. Doar sa o facem cu proiectele Noua Republica si mai putin cu politicienii.

  Răspunde
 • tibi

  "…nu poti sa-l obligi sa demisioneze…"
  Nu poti. Dar la alegeri viitoare poti sa ii demasti lipsa de onestitate.Si de credibilitate.Si va avea sanse sensibil mai mici in viitor.

  Răspunde
 • Andrei

  Corect.

  Răspunde