skip to Main Content

Cand "binele" este dusmanul lui "foarte bine"

imobiliareAnul trecut, cand economia duduia – dupa spusele lui Vosganian,- am avut permisul suspendat 1 luna: neacordare de prioritate, cica. Nu m-am certat cu politaii, dar nu asta este important. Nu puteam sa nu mai muncesc in perioada fara carnet, asa ca am folosit, destul de mult, taxiul.
Prima intrebare dupa ce intram intr-un taxi, indiferent de sofer, era: “Cum va mai merge la taxi?”. Era ca intr-un sondaj personal si, in 80 % din situatii, raspunsul varia pe aceeasi directie: “Nu mai merge ca inainte” si, de aici intrau motivele acelui raspuns. Ba taxe mai mari, ba clienti putini, evident multe taxiuri in oras, chiar concurenta neloiala … in functie de ce era in mintea soferului.
Iar a doua intrebare venea, logic, din partea mea: “daca nu mai merge, atunci de ce continuati sa faceti asta?”
Aici, ghiciti raspunsul, este 100% predictibil: “Si ce sa fac altceva? Nu am ce, asta este!” Adica omul nu mai vrea sa aiba din nou un sef, mai cade si de un flirt (stiu de pe vremea cand locuiam la periferie cum se ingalbenea, vara, campul cu taxiuri la partide de sex), program la alegere, efort fizic nu foarte mare, bani care vin cu picatura, dar vin… Adica e bine!
Nu intelegeti gresit, nu am nimic cu taximetristii. Daca n-ar fi ei as fi mers pe jos prin oras, prin ploaie, prin vant … Fac un serviciu populatiei, iar aceasta plateste pentru acel serviciu. Acesta este jocul acceptat de toti si jucat de fiecare in partile in care ne duce conjunctura sau liberul arbitru.
Ce spun este altceva: acel merge si asa, acea mentalitate de liber profesionist in care nimeni nu o face mai bine decat mine, cand aparenta libertate este mai importanta decat riscul unei afaceri proprii. Cand “binele” este dusmanul lui “foarte bine”.
La fel si in imobiliare. Citeam pe imopedia sau pe alte bloguri imobiliare despre lipsa unei reprezentari a agentilor si agentiilor imobiliare. La fel si despre imposibilitatea unificarii unor agentii imobiliare in situatii de criza: prefera sa dea faliment decat sa fuzioneze. Cauza? Aceeasi mentalitate de care vorbeam mai sus.
Ieri am mers din nou cu un taxi. Ce credeti ca l-am intrebat pe taximetrist? Dar ce mi-a raspuns?
Asa este, aveti dreptate!

Articolul are 2 comentarii

 1. “Nu-l pot” poate avea mai multe valente:
  – Nu-l pot inca plati;
  – Nu-l pot pentru ca ei cred ca nu pot;
  – Nu-l pot pentru ca nu vor sa-l plateasca;
  – Nu-l pot pentru ca li s-a spus asta;
  – Nu-l pot pentru ca nu sunt lasati sa poata …
  Important este ca acel “foarte bine” poate fi atins. Eu cred in el si de asta merg inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top