Skip to content

Ucraina si lupta anticoruptie

protestTeleviziunile din Romania, fara exceptie, au acordat spatii restranse sau chiar au ignorat stiri despre manifestatiile anticoruptie, mai mult sau mai putin violente desfasurate in tari precum India, Turcia sau Siria. Sau au fost amintite doar ca fapt divers fara a se spune ce sta la baza acestora.

Acum in Ucraina se striga "Rusine", "Jos Mafia" sau "Revolutie" impotriva regimului lui Viktor Ianukovici. Un regim corupt si apropiat de Moscova. Desi scanteia declansarii protestelor din tara vecina a fost decizia presedintelui nepopulara de a alege directia Rusia si a refuza optiunea oferita de Uniunea Europeana la Vilnius, protestele si sacrificiile umane de la Kiev sunt cauzate nu numai de aceasta optiune, ci si de nivelul coruptiei care apasa pe umerii populatiei, saracind-o.

In ansambu, coruptia este numitorul comun al declansarii acestor manifestatii, unele sangeroase. Cu cat partidul de la guvernare este mai adanc inradacinat in institutiile chemate sa lupte coruptia, paralizandu-le, cu atat confruntarile sunt mai violente.

Pentru noi romanii, nu este departe momentul 1989. Pentru a-l evita trebuiesc analizate cel pitin doua aspecte pentru a nu se ajunge la astfel de tensiuni sau conflicte sangeroase:

1. CINE SUNT CORUPTII SI CINE NE APARA DE CORUPTIE?

Coruptii sunt aceia care, folosindu-se de putere, de functie sau de bani, produc infractiuni din zona "gulerelor albe". Cele mai multe persoane sunt inrolate politic si, pe numele lor, exista deschise dosare de urmarire penala sau se desfasoara actiuni in instanta.

Cine ne apara de coruptie sau ce opreste acest fenomen sa se extinda?

In primul rand democratia. Un stat democratic trebuie sa asigure cadrul legal care reglementeaza lupta anticoruptie si care impune puterii executive sa o combata.

In democratie, in mod normal, nu populatia trebuie sa iasa in strada ca sa lupte impotriva coruptiei, ci exista institutii abilitate sa o faca: DNA, CNSAS, ANI, politia, puterea judecatoreasca, formata din parchete si instante de judecata. Intr-o mica masura si CCR are rol de lupta impotriva coruptiei, dand aviz de constitutionalitate sau nu acelor legi care pot reglementa "coruptia legala".

Conditia esentiala pentru functionarea eficienta a acestor organisme este tocmai independenta lor totala fata de ingerinte politice de orice fel. Urmatoarea cerinta este asigurarea cadrului legal in care acestea sa poata lupta eficient impotriva coruptiei.

Sorin Ovidiu Vantu cand spunea "Intariti-va statul!" la aceste institutii se gandea. Iar exact acestea sunt institutiile dorite de celebrul "PACT DOGARU", semnat de Ponta, de Chitoiu si de colonelul sindicalist Dogaru, a fi scoase in afara legii. Oare de ce? De ce acestea sunt exact institutiile cantate de trusturile de presa ale USL / USD, Antena 3 si RTV si care fac obiectul unor discutii in Parlamentul Romaniei pentru a fi controlate politic?

Pentru ca acestia isi doresc paralizia institutiilor care lupta impotriva coruptiei? Avem, asadar si noi, niste potentiali Ianukovici, majoritatea membri USL/USD. Cum aparatorul declarat al acestora este Victor Ponta, el insusi un Ianukovici in devenire, care nu degeaba a tinut sa se pozeze cu "modelul sau" la Soci, poate merita sa ne intrebam ce credit trebuie sa mai dam USL /USD.

Contrar declaratiilor sale politice si a statutului partidelor componente, USL/USD arata ca isi doreste exact contrariul: manifestatii de sustinere fata de proprii sai corupti, dorinta de a pune coruptii din parlament deasupra legii prin superimunitati, atacuri concentrate si repetate fata de procurori, judecatori ori fata de presa.

Exista, contrar normalitatii, parlamentari protejati de colegii lor care nu permit DNA sa isi exercite atributiunile, blocand cererile acesteia de arestare preventiva a celor vizati de anchete penale, aflati in parlament. Exista un presedinte de consiliu judetean, la Arges, care, desi exista o sentinta executorie si irevocabila, nu se doreste a fi demis din functie, sfidand legea. La care adaugam tot mai mult discutatele amnistii si gratieri.

Cum seful politiei este numit politic, sefii parchetelor sunt numiti politic, CSM-ul este tot mai mult penetrat de persoane cu evidente apropieri de persoane politice putem vorbi si de un control politic al luptei anticoruptie, neutralizand sau impiedicand exercitarea atributiunilor de serviciu ale angajatilor acestor institutii. Cum am constatat de atatea ori, nu exista o proiectie clara a carierei, nu exista cerinte meritocratice, esete usor de numit in pozitii cheie grajdani ce se pun in slujba unui grup infractional.

Cand aceste institutii cad ca popicele, coruptia castiga.

In afara acestor institutii, cetateanului i-ar mai ramane un singur aliat: presa. O presa care, putina cat a mai ramas, mai face totusi anchete jurnalistice aratand cum ministrii isi acorda salarii si pensii de gradul I.

Ce spune insa primul ministru despre acestia? Ca sunt "coloneii regimului Basescu", atac fara perdea si inadmisibil la adresa presei?

O simpla analiza a activitatii CNA, clar obedienta in marea ei majoritate trustului Antena 3 si puterii, precum si evidenta aliniere politica a unor ziare, posturi de radio si televiziuni, arata ca nici aceasta ultima unealta democratica de lupta anticoruptie nu mai functioneaza corect.

In aceste conditii romanii condusi de USL / USD sunt impinsi in aceeasi situatie in care sunt acum indienii, turcii, sirienii sau ucrainienii de niste indivizi care au pozat in inocenti, au cerut votul populatiei, ca acum sa nu fie altceva decat niste Ianukovici in devenire.

Se spune ca nebunii fac acelasi lucru mereu dar asteapta rezultate diferite. Asta, ca popor, trebuie sa ne dea de gandit. Ne aparam institutiile si presa libera sau nu? Si mai dam votul si puterea oricui, fara o dreapta analiza?

2. IERARHIA VALORILOR

Poate ca nu intamplator in Ucraina se moare pentru democratie si anticoruptie. Oamenii aceia si-au dat seama ca aceste valori sunt mai pretioase decat o viata in mizerie. Si si-au platit pretul.

Ce alte optiuni ar fi avut? Sa traiasca in continuare intr-o tara cu institutii paralizate, care mimeaza lupta anticoruptie? Sa traiasca langa oligarhi care pot decide oricand pentru bunastarea proprie si pentru saracirea constanta a populatiei? Sa se supuna orbeste unor legi nedrepte care apara banci, institutii financiare, camatari sau institutii care impun taxe abuzive? Sa traiasca in continuare intr-un nivel de trai extrem de scazut, simpli contributori la bunastarea unor ianukovici ajunsi prin minciuna in fruntea tarii?

Nu, oamenii au iesit in strada pentru a protesta. Pentru ei, valorile supreme nu sunt securitatea sau protectia fizica. Sunt libertatea, bunastarea lor si a generatiilor viitoare si implicarea. Asa arata acum sistemul lor de valori. sigur nu la toti, dar la o masa critica de oameni care misca lucrurile.

Ce se intampla in acest timp in Romania?

Un primar PNL din Caransebes aboneaza toti locuitorii, obligatoriu, la un ONG si instituie taxe de trecere pentru camioane, precum taxele de protectie ale interlopilor stradali. Protesteaza cineva? Nu!

CNA da o amenda de 70000 de lei unui post TV pentru ca a folosit termenul "puci" in timp ce altuia ii da doar 50000 de lei amenda pentru ca a spalat pe jos la propriu cu o doamna ziarista. Ce conteaza integritatea unui om, mai importanta este neetichetarea gastii din care acestia fac parte! Protesteaza cineva? Nu!

Avocatul poporului nu exista de facto in Romania, motiv pentru care Ponta a dat mai multe ordonante de urgenta decat toate guvernele la un loc, din 1990 si pana in 2012. Toate acestea nu pot fi atacate ca neconstitutionale pe motiv ca singura institutie care o poate face, Avocatul Poporului, lipseste din peisaj, e plecat sa-i ia lui Ponta tigari. Protesteaza cineva? Nu!

Dan Radu Rusanu infiinteaza o institutie a statului unde isi acorda singuri zeci de mii de euro venituri lunare. Protesteaza cineva? Nu!

Ponta modifica abuziv, aproape lunar, Codul fiscal, zapacind agentii economici pe care tot el declara public ca ii apara. Protesteaza cineva? Nu!

Cand intreb daca protesteaza cineva nu ma refer la facebook sau pareri individuale. Ma refer la acea masa critica care actioneaza organizat.

De ce?

Poate pentru ca scara noastra de valori s-a schimbat. Poate pentru ca suntem ca broasca pusa in oala cu apa rece, la fiert, care constata acum, cand este tarziu, ca apa este fiarta. Poate pentru ca ne-am pierdut stima de sine si pentru ca nu intelegem ca ceea ce se intampla are o cauza ce poate fi modificata. Poate pentru ca suntem fricosi sau nu ne mai pasa. Ori suntem deja legume.

Chiar asa! Sigur ca si in alte tari este coruptie, iar acolo nimeni nu protesteaza. De acord, dar ce fel de model de societate urmam? Ne miram de ce nu avem mii de turisti cand tara noastra are poate cele mai frumoase peisaje din Europa? Ne intrebam de ce ne ocolesc investitorii? Ori de ce nu ne primesc in Schengen si presa din strainatate ne confunda, ca natie, cu tiganii?

Daca fiecare, politician, functionar, cetatean, se uita la ce se intampla in Ucraina poate vedea ca vine un moment in care, daca vom lasa ca altii sa ne decida soarta, daca nu ne aparam institutiile vitale, daca nu ne schimbam scara de valori, daca vom lasa ca politrucii sa isi bage toate excrementele in propriile noastre constructii politice, indiferent de scopul lor declarat, unul fiind "raul cel mai mic", daca nu ne vom face curatenie in case, in constiinte, la servici, in firme, in institutii si in tara, daca nu ne schimbam mentalitatea, vom avea aceeasi optiune. Si poate ca vei plati si tu cu viata ta pretul revenirii la normalitate asa cum il platesc zeci de ucrainieni acum. Doamne fereste!

Pentru a nu se intampla asta, implica-te, protesteaza, fii indignat. Vei produce, alaturi de altii ca tine, schimbarea.

Altfel te vei pretui atunci. Si altfel de vor vedea si altii.

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top
Search