Resetarea statului

Resetarea statului este noul deziderat din campania electorala a lui Iohannis. Fara sa spuna ce inseamna, ori cine sa o faca, resetarea invocata de presedinte pare mai mult legata de o noua configurare a parlamentului decat de o schimbare reala a pozitiei statului fata de problemele tarii si ale cetateanului.

Personal cred ca atunci cand se plimba cu Busoi de mana prin Bucuresti ca sa-l aleaga lumea primar, Iohannis nu reseta statul. Ori cand a trimis-o pe madam Dobrovolski sa anunte ca o demite pe Kovesi, la fel, nu reseta statul. Si nici cand a anuntat ca ii mai da o sansa PSD-ului nominalizand Proasta Natiunii despre care acum spune e un dezastru, premier, nu reseta nici atunci statul.

Si totusi statul trebuie resetat, fara indoiala. Nevoia vine mai mult dinspre cetatenii asupriti si abandonati de stat, mai mult decat dinspre sistemul care ar trebui resetat.

Daca cineva s-ar uita cu atentie la ce spun si ce vor cetatenii ar intelege si ce si cum trebuie facut. Dar cine sa fie acel cineva daca nu Iohannis?

Presedintiei, CCR nu i-a luat inca doua functii extrem de importante: aceea de reprezentant al intregii societati si cea de mediator intre puterile statului.

Si atunci, cand vezi ca politicul ataca in valuri societatea civila, tu, presedinte Iohannis, de ce nu ceri ca societatea sa actioneze organizat? Cine sa conduca societatea in raport cu clasa politica corupta si alterata, daca tu nu ajuti sa se intample? Cine sa o organizeze si sa o incurajeze sa o faca?

Personal cred ca resetarea statului nu o vor face politicienii corupti, cat ii lumea si pamantul. Oricat le-ar cere Iohannis de la pupitrul de la Cotroceni, niciunul nu va face altceva decat, de fatada, sa aplaude aprobator, ca mai apoi sa se gandeasca la ce mai are de furat. Inclusiv cei din PNL, ca sunt si acolo destul de multi politruci.

Cum se poate face resetarea statului?

Sunt trei variante:

1. o revolutie civila care sa darame complet statul si sa se construiasca altceva in loc (costa, doare si poate produce deraieri ca in 89),

2. o injectie din partea societatii civile de politicieni noi si de buna credinta care sa preia puterea si sa reformeze statul (nu exista garantia ca si acestia vor ajunge la randul lor corupti) si

3. un mix, adica o injectie de politicieni de buna credinta si competenti, organizati in 1-2 partide credibile, sustinuti, validati si votati de societatea civila care a pus pe masa acestor politicieni un Proiect de Tara.

Eu cred ca, cu putin efort, cu implicare, suntem in situatia 3: avem 2 partide majoritar cu oameni de buna credinta si competenti, avem o societate civila care este activa, sigur ca mai trebuie organizata, dar care incepe sa creioneze un Proiect de Tara si avem si tatonari intre aceste partide si asociatii civice care pot duce la un acord win-win.

Doar asa facem schimbarea.

foto: freepick.com

0 Comentarii

Scrie un comentariu