Noi nu facem politica, noi vrem sa producem o revolutie a bunei credinte

Bazat pe rezultatul votului din 26 mai, USR+ e cam pe acelasi palier cu PNL si cu PSD. Si cu potential de crestere, daca prezenta la vot creste si ea.

Cum minimizezi o astfel de poza a momentului? Cum minimizezi USR?

1. Folosind parlamentul.

Unde USR are doar 8%. Poate sa faca ceva in parlament? Poate trece legea fara penali sau votul in doua tururi la locale? Nu, singur nu poate.

Dar nimeni altcineva nu o poate face de unul singur: PSD care are majoritate s-a trezit cu guvernul demis.

Astfel incat conteaza coalitiile. Si exact asta se transmite pe toate canalele de comunicare: USR este nefrecventabil si impotent in parlament, iar coalitiile de conjunctura gen PSD-ALDE-UDMR pe subiecte esentiale sunt ceva „natural”.

Dar nu, nu este nimic natural. Este exact invers si asta trebuie oprit.

2. Reducand prezenta la vot.

O poti face aratand ca Barna, care a sustinut campania „Fara penali” este el insusi penal. Cabotin, adica. Cum sa votezi asa ceva?

Eu in nota asta vad „marea dezvaluire” Rise Project. Ori breaking news-urile ca Barna este cercetat de DNA: pentru ca unii vor crede si vor sta acasa.

Probabil ca nu vom avea prezenta la vot din 26 mai in turul I pentru Cotroceni. Insa contrareactia a fost una corecta:

– s-au prezentat documentele ca FAPTA PENALA NU EXISTA,
– iar cererea de cercetare penala facuta de Barna a fost facuta in ideea bunei credinte.

Numai ca nu Barna s-a salvat din mizeria Rise Project. Comunicarea oficiala de partid a fost una catastrofala, iar comunicatorii au parut paralizati in fata atacului. Cel putin asa s-a vazut.

Cine l-a salvat pe Barna au fost chiar simpatizantii lui, facand doua lucruri ca la carte:

a. Au popularizat pe facebook documentul primit de Rise Project in care DNA ii anunta ca faptele pentru care a fost denuntat nu sunt prevazute de legea penala, lasand articolul fara subiect;

b. Au initializat o campanie pe facebook in care au dus in derizoriu atacurile la Barna, de genul: „Cine l-a ucis pe JF Kennedy? Evident ca Barna.” „Cine e vinovat de incalzirea globala? Barna, evident”…

3. Introducand pe culoarul de alergare a USR si a candidatului sau un asa zis „iepure”: Teodor Paleologu.

Unul care s-a vrut sa atraga prin alura sa academica, contrastanta cu a lui Barna, electoratul educat. Unul care sa aiba o postura de presedinte intelept, in contrast cu modernismul si aparenta superficialitate a lui Barna. Unul care sa polarizeze si electoratul non-PSD, dar frustrat de rezultatul referendumului CpF. Chiar unul mai cunoscut votantilor non-PSD decat Barna.

Numai ca „iepurele” nu a indeplinit niciuna dintre sarcini, dovedind mai mult tupeu decat intelepciune, aratand ca nu prea stie ce e cu constitutia, picand testul competentei si, reinviind rana cepefista, mai mult a deranjat decat a polarizat electorat.

Numai ca aceasta prestatie sub asteptari a lui Paleologu a fost mai mult norocul lui Barna, decat o strategie de a combate acest competitor.

——–

Asadar avem un partid cu potential dar prea putin competent in lupta cu adversarii. Avem un partid aproape egal in preferintele electorale cu PSD si PNL. Avem un partid in care se fixeaza toate asteptarile oamenilor de buna credinta.

Atunci de ce alege USR sa se comporte ca un partid mic si sa accepte sa fie si tratat astfel? De ce se inchide, in loc sa se expuna public? De ce nu incearca, prin edificare, sa creasca prezenta la vot, ceea ce i-ar fi benefic?

Sloganul lor ar trebui sa fie:

„Noi nu facem politica, noi vrem sa producem o revolutie a bunei credinte”.

O revolutie. Nu politica.

0 Comentarii

Scrie un comentariu