LET’S TAKE BACK CONTROL!

Prima conditie pentru ca istoria sa nu se repete este cunoasterea ei. A doua conditie este intelegerea situatiei si a directiei in care se indreapta tara: unde suntem, care sunt fortele care misca societatea, care este pericolul si ce este cel mai bine de facut.

Istoria, pe scurt a ultimei sute de ani arata cam asa (citat din „Romania in 100 de ani – Bilantul unui veac de istorie”, Oliver Jens Schmitt, Humanitas, pg.19-20):

  • 1918 – 1938 – Romania Mare ca stat constitutional;
  • 1938 – 1940 – dictatura regala a lui Carol II;
  • septembrie 1940 – ianuarie 1941 – o dictatura formata din Miscarea Legionara si armata;
  • ianuarie 1941 – august 1944 – dictatura militara;
  • 1944 – 1989 – (cu o faza de tranzitie la inceput) „democratia populara” comunista;
  • incepand cu 1989 – tranzitia, in mod vadit nu ireversibila, spre democratie, economie de piata si integrare euroatlantica.

Si, as adauga eu, pentru ca autorul scrie aceasta carte in 2016:

  • 2016 – 2019 – tranzitie spre iliberalism, economie controlata de stat si indepartarea de Uniunea Europeana si de NATO.

Daca am analiza anii petrecuti in democratie, in iliberalism si in dictatura, Romania ultimului centenar ar arata cam asa:

  • democratie – 29 de ani;
  • iliberalism – 29 de ani;
  • dictatura (comunism) – 42 de ani.

Pe scurt, asa ne arata istoria. Dar care este situatia actuala?

Avem, pe de o parte, un efort vadit de rea credinta si ilegitim al unei clase politice de a aduce Romania in zona iliberal-totalitara, efort sustinut international de catre statele iliberale care doresc destramarea Uniunii Europene si a SUA ca principali factori de stabilitate si democratie mondiala. Iar pe de alta parte, o rezistenta din ce in ce mai mare la acest demers al coalitiei de rea credinta si o incercare de organizare a societatii civile, ca raspuns la acest atac.

BREXIT

Cel mai mare succes, de departe, al fortelor iliberale antieuropene a fost BREXIT-ul. De la impunerea organizarii unui referendum fara nicio miza de catre premierul James Cameron, la acceptarea unei campanii vadit manipulatoare pentru BREXIT ( campania LEAVE) si pana la rezultatul final, BREXITUL (inclusiv esecurile negocierilor cu UE), totul pare a fi un scenariu din care nici UE si nici Marea Britanie nu au de castigat.

Sunt probleme atat de mari, istorice (granita cu Irlanda de Nord sau optiunea pro-europeana a scotienilor), economice (1 din 5 firme britanice spun ca doresc sa se mute in UE), sociale (in Marea Britanie sunt comunitati de sute de mii de cetateni apartinand statelor UE) si politice, incat un acord nu a putut fi semnat de ambele parti. Si nici nu cred ca se poate.

Pe scurt, este ca si cum doi tineri se casatoresc si, dupa 20 de ani, unul din ei doreste sa-si intrebe sotul sau sotia: ma mai iubesti? „Nu m-am gandit serios la asta”, va spune probabil unul dintre ei, „dar daca ma intrebi, nu, nu te mai iubesc”. Decizie „fezandata” din plin de probleme cu banii, de escapadele lui sau ale ei, dar cel mai intens de socrii care au stat pe margine si le-a spus fiecaruia dintre ei: „Nu era mai bine cand erati singuri? LET’S TAKE BACK CONTROL”. Si iata divortul: cum sa imparti ceva la care a contribuit? Si cum sa scuipi pe ceva la care ai contribuit atatia ani?

Cine a castigat din asta? Evident cei care si-au dorit slabirea Uniunii Europene. Iar rusii nu au stat departe de acest proces.

LET’S TAKE BACK CONTROL

Strategul formatiunii LEAVE, Dominic Cummings (recomand filmul „BREXIT”) stia ca era nevoie de un mesaj unitar, un text cu forta de a misca oamenii sa voteze pentru iesirea din UE. Si l-a gasit partial in mesajul LET’S TAKE CONTROL. De ce era bun? Pentru ca sugera ca britanicii si-au pierdut identitatea in cadrul UE, ca deciziile nu se mai iau la Londra ci se impuneau de la Bruxelles, dar mai ales pentru ca britanicii, de-a lungul ultimilor ani inainte de referendumul BREXIT au fost amenintati cu sute de mii de imigranti veniti din zona Siria – Turcia (Turcia dorind intrarea in UE la acel moment). Imigranti care, desigur, erau impinsi de bombardamentele rusesti (ce concidenta!) din Siria sa emigreze, traseul lor trecand in principal prin Turcia.

Apoi Cummings a descoperit intr-o carte pentru mamici cum e sa-ti reiei controlul vietii dupa sacrificiile unei sarcini, moment in care introduce mema LET’S TAKE BACK CONTROL. Un mesaj de forta care a dus la rezultatul stiut deja: BREXIT.

Caci ce este mai usor decat sa le promiti unor cetateni infricosati de valuri de emigranti, frustrati ca nu mai sunt „suverani” (unde am mai auzit noi asta? Nu cumva in discursul lui Iordache, la Bucuresti, la Ateneu, cand Romania prelua conducerea rotativa a Comisiei Europene?) si ca isi pot lua inapoi controlul.

PSD SI „SUVERANITATEA”

Actiunile si mesajul PSD din 2012 si mai accentuat din 2016 si pana astazi este unul indreptat atat catre valorile, cat si impotriva actiunilor Uniunii Europene. Subordonarea politica a justitiei, atacul mediatic si prin supraimpozitare a bancilor, corporatiilor si a firmelor, minciuna ajunsa religie de partid si de stat, subordonarea unor institutii importante precum CCR, Avocatul poporului sau CNA, … toate aceste actiuni arata ca PSD-ALDE imping Romania catre o iesire din UE.

Cea mai rapida metoda de a iesi din UE este un referendum similar cu cel din Marea Britanie. PSD chiar ne-a testat sa vada daca un referendum ar avea sanse, initiind unul in toamna anului trecut pe o tema iliberala, initiata de CpF, dar cu priza la un mare segment de populatie. A fost un esec. Adaugand orientarea proeuropeana a majoritatii romanilor, este clar ca un referendum pe ROEXIT ar fi si el un esec major.

Si, atunci, cum faci ca actiunea de ROEXIT sa reuseasca? Simplu: fezandezi populatia pana cand acel LET’S TAKE BACK CONTROL devine plauzibil. Cu cat este mai acceptat de cat mai multi oameni, cu atat sansele ca un referendum ROEXIT sa treaca, sunt mai mari.

LET’S TAKE BACK CONTROL – ILIBERAL SI COMUNIST

In cazul BREXIT punctul de inflexiune a fost acela in care Marea Britanie nu era parte din UE. Iar acel punct a reprezentat periaoda de dupa al doilea razboi mondial. Atunci Marea Britanie era un mare imperiu, invinsese, cu ajutorul aliatilor Germania nazista si se tinea departe de comunismul rusesc.

Care ar fi punctul de intoarcere care sa convina iliberalismului si comunistilor din Romania la care populatia mintita si manipulata, ca in cazul britanicilor, sa se intoarca in cazul unei campanii pentru ROEXIT? Eu am gasit doua:

1. LET’S TAKE BACK CONTROL – COMUNIST

Desi este destul de indepartat in timp si doar o mica parte a populatiei actuale a trait acele vremuri, anul 1968 pare a fi cel mai bun punct de intoarcere. In acel an comunismul reusise nivelarea sociala, nationalizase tot, armata rusa plecase de 10 ani din tara dupa furasera fabrici si uzine, dupa ce impusesera cu forta comunismul si eliminasera fizic elitele natiunii, iar tot atunci, Nicolae Ceausescu luase pozitie fata de invazia URSS din Cehoslovacia. Asadar o tara comunista, dar „suverana”.

Pentru comunisti acesta poate fi punctul cel mai important. Nu degeaba televiziunile aservite PSD- ALDE arata, melancolic, realizarile ceausiste ca fiind de mare incarcatura istorica si revolutionare acelor vremuri. Nu degeaba se insista pe iluzia unei suveranitati izvorata din atitudinea de condamnare a invaziei sovietice din Cehoslovacia. Si nu degeaba sunt invitati batrani care sa spuna ce bine se traia in Romania in acele vremuri.

Pe scurt, comunismul a fost bun, democratia si-a trait traiul, e bine sa ne intoarcem acolo. In 1968. Nu credeti? Intrebati-va bunicii sau parintii privitori de emisiuni la televiziunile aservite puterii.

2. LET’S TAKE BACK CONTROL – ILIBERAL

Mare parte din populatie a trait anii 1990. Revolutia ne „scapase” de dictatura, de Ceausescu, Iliescu era ales cu peste 80% dintre voturi, o legitimitate pe care si-ar dori-o orice PSD-ist astazi, romanii incepusera sa vada „binefacerile” consumerismului, iar libertatea era o stare de betie din care nu ne mai puteam destepta.

Anul 1992 pare cel mai potrivit pentru a ne intoarce acolo: Romania era un stat „SUVERAN”, nu eram „colonie europeana” (sic!), se dezvolta mica nomenclatura (esalonul II al PCR) pentru ca legea inca nu ajungea la ei,  justitia fiind inca sub controlul partidului unic, deci nu facea „abuzul” de a deranja coruptia si coruptii, iar oamenii se credeau liberi. Un punct convenabil iliberalismului si spre care PSD – ALDE – UDMR pare ca ne impinge atat cat o lasa societatea civila si constitutia din ce in ce mai ciuntita de CCR.

„FEZANDAREA”

Din ce in ce mai des veti vedea emisiuni care sa ne fezandeze pentru a acepta ROEXITUL: emisiuni despre abuzul justitiei, emisiuni care sa infiereze bancile, corporatiile si pe sustinatorii lor, emisiuni nostalgice despre comunism, emisiuni in care actiunile PSD – ALDE – UDMR sunt declarate legitime, in numele suveranitatii natiunii, emisiuni de distrugere a tot ceea ce este democratic si european, dar de construire a imaginii unor iliberali nomenclaturisti precum Tariceanu, Dragnea sau altii. Indivizi pe care campania ROEXIT trebuie sa ii scoata din joben si pe care sa-i prezinte ca pe „salvatorii natiunii”.

Poate ca acum Ponta sau Tariceanu nu sunt chiar dezirabili pentru PSDragnea, dar va asigur ca vor putea oricand sa faca jocul celor interesati in esecul democratiei din Romania, mai ales ca cei doi si-au aratat valente de buni executanti si antieuropeni atunci cand a fost cazul: Tariceanu a dorit scoaterea soldatilor din Irak in 2008, la fel cum Ponta a suspendat Avocatul poporului in 2012 ca sa darame statul in 2012. Si unul, si celalat, sunt din acelasi aluat si nu degeaba sunt prezentati ca viitorul natiunii unei populatii credule.

Fezandarea se face prin repetitie, prin minciuna si manipulare, pe un fond de educatie din ce in ce mai scazut si prin inflamarea unor frici sau a unor frustrari. Ea precede campania propriu-zisa de atac si pare a nu avea decat sorti de izbanda.

SI TOTUSI…

… salvarea poate veni de la cine nu te astepti. M-am uitat la PNL cum rateaza moment dupa moment fara niciun castig politic. Au mers pe mana lui Ciolos in 2016 pentru ca, in afara de Iohannis, nu aveau exponent politic, locomotiva care sa traga partidul. Acum il improasca cu noroi pe unde pot, crezand ca aceasta este cauza esecului lor politic, nu propria lor impotenta.

S-au lipit de PSD in alianta USL si nu au cerut nici pana astazi scuze celor care s-au indepartat de PNL pentru ca erau impotriva partidului lui Iliescu si al lui Ponta. Apoi s-au aliat cu PDL, partidul care, celor mai multi liberali din USL, li se parea raul absolut: PDL si Basescu. O topaiala politica din care PNL nu isi mai revine nici astazi.

Insa PNL este un brand politic. Daca de PNTCD s-a ales praful, PNL poate sa joace ideologic major si sa devina locomotiva europeana a unei campanii nationale ProUE. De ce? Pentru ca PNL are, istoric, legatura cu Marea Unire. Iar 1918 poate sa insemne un LET’S TAKE BACK CONTROL – LIBERAL pentru cei care sunt impotriva totalitarismului si iliberalismului.

In fapt Romania a fost despartita de parintii ei naturali, in 1947 si fortata sa-si denigreze trecutul si parintii fondatori, de catre parintii sai adoptivi, comunistii.

Ori asta poate face ideologic PNL: sa arate romanilor ca parintii ei „naturali” au fost de buna credinta si competenti, ca ei sunt radacinile europene, casa regala de atunci si liberalii care au facut unirea, alaturi de partidul lui Iuliu Maniu. Pot sa arate romanilor ca, natural, suntem proeuropeni si prodemocratie. Ca liberalismul poate aduce aceste valori pe masa discursului politic national. Ca un ROEXIT nu face altceva decat sa ne indeparteze de parintii nostri naturali si sa ne arunce in bratele dusmanilor care ne-au intors cursul istoric in 1947.

Numai sa doreasca.

SI DACA NU…

Oricare dintre cele doua partide semnatare a aliantei 2020 USR – PLUS o poate face. Unul poate sa adopte o ideologie liberala si sa creeze un LET’S TAKE BACK CONTROL LIBERAL, asa cum aratat mai sus, in timp ce celalat sa preia proiectul unei Romanii a viitorului, in care statul sa fie in slujba cetateanului. Un arc peste timp, trecut – viitor, un proiect politic major, care imbina trecutul democratic cu viitorul european, un proiect care sa sufoce ceea ce ne ofera PSD – ALDE si dusmanii Romaniei.

LET’S TAKE BACK CONTROL!

Photo: The Independent

1 Comentarii

Scrie un comentariu