skip to Main Content

Ideologie egal idee logica

Nu e prima data cand aud ca partidele nu trebuie sa aiba ideologie. Fals.

1. Ideologie vine de la idee si de la logica. A spune ca nu ai o ideologie este echivalent cu a recunoaste ca nu ai nicio logica in ceea ce spui si ce faci.

2. Faptul ca nu ai o ideologie produce cataclisme de imagine atunci cand, un membru de buna credinta dar cu o ideologie proprie, isi planteaza niste impresii personale, dar care iti scutura partidul, punand intrebari legitime, atat celor de buna credinta din interior si din afara, darmai ales a celor de rea credinta care vad un moment prielnic sa atace.

Mai pe scurt, efortul depus pentru repararea situatiei este enorm si poate fi evitat prin trimiterea la ideologie: “asa cum se stie, partidul nostru si-a asumat urmatoarele idei, iar ce a afirmat X nu se afla pe linia noastra ideologica”. Punct.

3. A afirma ca ideologiile sunt doar de stanga, cum afirma un individ la lansarea unei aliante ce o lua nu la dreapta, ci direct pe aratura, este un fals grosolan pentru ca daca ar fi adevarat, atunci logica e numai de stanga. Dreapta nu trebuie sa aiba logica?

4. Cadem in capcana in care ne-a adus Ciuma Rosie. Da, partidele sufera din cauza imaginii politicii facuta cu rea credinta si incompetenta. Si, da, partidele sunt percepute ca fiind de buna credinta sau nu prin prisma evaluarii membrilor sai, dar mai ales a conducerii sale. Dar a gandi ca un partid trebuie sa fie doar de buna credinta, atunci dai intaietate filtrelor de intrare in partid, fara sa pui accent pe identitatea partidului. Si in capcana asta cad cel mai des partidele de lideri. Acolo unde se crede ca imaginea liderului poate inlocui orientarea ideologica a partidului. Nimic mai fals pe termen lung.

5. Peste 6 milioane de nevotanti la alegerile din 2016, din aprox. 11 milioane, vor un mesaj pozitiv. Nu indivizi, indiferent cine sunt ei, ci un Proiect de Tara. Vor raspunsul la intrebarea: “Pentru ce (nu cine) sa merg sa votez?”.

Astfel incat o ideologie, un proiect politic national, atrage electoral, mareste numarul de votanti (ceea ce este vital pentru democratie) si creste speranta in viitor si increderea ca buna credinta a partidului se va mentine si dupa alegeri.

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top