skip to Main Content

Huligani si politicieni

huliganiUn film postat pe internet arata cum un barbat tanar, aflat pe un motoscuter, trece printre huliganii care blocasera o strada din Marea Britanie. Este trantit la pamant, tras de langa vehicul, in timp ce un huligan cu cagula si hanorac alb urca pe motoscuter si dispare cu el de pe strada, probabil ducandu-l acasa.

Poate ca era un curier care transporta un pachet catre cineva care dorea sa manance sau astepta un obiect necesar. In acest caz o mica afacere a pierdut un angajat pentru o perioada scurta si un mijloc de venit prin care livra produsele catre clienti.

Sau poate era doar un tanar care mergea la munca, la studii, la rude, … iar acum se afla in spital unde trebuie sa-si revina dupa ce si-a pierdut un mijloc de transport si, temporar, starea de sanatate fizica si psihica. Pentru ca nu cred ca este usor pentru cineva sa fie tras de pe scuter si sa fie lovit fara ca acelei persoane sa-i fi facut rau ci doar pentru ca te afli la locul si momentul nepotrivit.

Dar cine sunt acesti huligani? Se spune ca sunt tineri care nu-si gasesc rostul in societate, dorind schimbarea regulilor, care se folosesc de moment pentru a-si adjudeca prin furt si jaf bunuri pe care sa le foloseasca ulterior sau sa le valorifice. Unii sunt saraci, altii bogati, unii fac ceea ce fac din credinta ca isi pot impune opiniile, altii din teribilism sau placere.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, identifica ca si cauza a acestor evenimente o "prabusire morala a societatii" si declansa o actiune de "toleranta zero" fata de aceste actiuni. Personal sunt de acord cu opinia premierului, numai ca nu vad cum niste politicieni care au facut din coruptie si incalcarea normelor morale o eticheta sa conduca o actiune "de toleranta zero" cand problemele lor de moralitate sunt dintre cele mai delicate.

Iata cum, desi putin fortat, intre politicieni, cel putin ai nostri, si huliganii din Marea Britanie sunt cateva asemanari:

lipsa de respect fata de lege. Politicienii romani incalca legile si se ascund apoi in Parlament, acolo unde se decide daca sa fie judecati ca orice cetatean, in spatele unei imunitati prost inteleasa, la fel cum se ascund huliganii in multime;

intrarea in posesie asupra unor bunuri si bani prin frauda. Huliganii deposedeaza magazinele de bunuri si le duc acasa, insusindu-le. Sau ataca pe altii, asa cum am aratat mai sus, apoi ii iau bunurile furate si le folosesc ca si cum ar fi ale lor. La fel sunt si politicienii nostri, unii devalizand banci pe vremea lui Vacaroiu, altii atribuindu-si locuinte din fondul de stat pe care le-au "cumparat" pe nimic.

actiunile lor cresc sau scad valorile bunurilor celorlati. Nu cred ca se indoieste nimeni ca o proprietate aflata pe o strada unde huliganii au vandalizat si atacat cetatenii isi va diminua valoarea de capital. Sau ca valoarea chiriilor va scadea, diminuand si valoarea de flux de numerar a acelor proprietati folosite pentru inchiriere. Desi poate parea un lucru bun pentru unii din emoganditorii de pe blogul balonul imobiliar, aceste scaderi duc la probleme financiare si intrari in incapacitate de plata pentru multe afaceri din zona, cu consecinta asupra somajului, una din cauzele pentru care acesti huligani au iesit in strada. La fel fac si politicienii atunci cand decid pe ce strada se vor introduce utilitati ce cresc valoarea imobilelor, ce taxe si impozite mai trebuiesc platite, ca sa nu mai vorbesc de impozitele aberante gen "forfetarul lui Pogea" care a dus la falimentul sau suspendarea activitatii multor firme din Romania.

schimbarea regulilor jocului. Cel mai mult a uimit grobianismul din "protestul" huliganilor si lipsa unui scop in afara celui de a-si exprima furia, forta, dorinta de a distruge fara celeritate. Este un joc in care cei mai multi cetateni nu s-au lasat inclusi dar pe care l-au facut si politicienii de pretutindeni. Si ei au mintit, au furat, ucis, … sau s-au folosit de banii mei si ai dvs. pentru a-si atribui contracte prin frauda, decizand cat este spaga, mita, contribuind la cresterea coruptiei intr-o tara care dorea sa joace dupa regulile democratice. Descoperim alocatii de stat catre persoane care nu au niciun drept in acest sens dar sunt buni votanti, atragand dupa ei si pe altii, mai fara minte dar care se multumesc la o galeata si niste mici. Toate acestea girate si acceptate de partidele politice care iau din buzunarul nostru pentru a da altora care sa-i avantajeze electoral pe ei, cei care, ajunsi la putere, vor fura in voie tot din buzunarul meu si al dvs.

Cu putin efort as mai gasi si alte asemanari. Ce trebuie retinut este ca nu politicienii sunt cei mai in masura sa indrepte un rau daca nu-si schimba perceptia publica si nu se alatura populatiei care i-a ales. La momentul actual intre ei si ceilalti exista o ruptura evidenta pentru ca nu mai pot minti si manipula pe oricine, sursele de informatii fiind la discretie iar faptele lor in dezacord cu vorbele.
Iar oamenii vad si incep sa reactioneze: in nordul Africii, lumea araba, in Marea Britanie sau in India unde se iese in strada pentru a demonstra impotriva coruptiei, un fenomen de care politicienii nu sunt straini. Dimpotriva!

Articolul are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top