skip to Main Content

Aglomeratie pe stanga

 

leftDupa sinucideri, deshumari si gustul lui CTP de prezervativ pentru care fuge din America, asortate cu iesirile la rampa ale lui DDD mandru ca intra in categoria penalilor cu vise de sef de stat, o veste care pentru unii intra in zona incredibilului si pentru altii in sfera asteptarilor, face senzatie in viata politica intrata in vacanta: PDL a scazut la 7% in sondaje.

 

Aspectul este prezentat si de Cristian Preda pe blogul sau, doar ca, fiind prea aproape de problema, cauzele gasite de el, desi par corecte, sunt incorecte: nu Boc este cauza.

 

Romania intre social, democrat si liberal

 

In afaceri se spune ca nu conteaza cum vezi tu, ca proprietar afacerea, ci cum esti perceput de catre piata. In politica, treaba asta ar suna cam asa: nu conteaza cum crezi ca manevrezi tu politica sau partidul, conteaza cum esti perceput de catre alegatori.

 

In Romania avem trei variante amestecate de doctrine: sociala (socialista, comunista), democrata (populara) si liberala. Cum la noi e altfel decat la altii, avem:

– un partid social-democrat perceput ca vlastarul partidului comunist, aparatorul comunismului, atat in momentul condamnarii comunismului in parlament de catre presedintele Basescu, cat si in momentul apelarii la CCR pentru a ataca Legea Lustratiei. Adica un partid de stanga care acum creste in sondaje la peste 40%.

– un partid liberal, perceput de electorat ca un partid de dreapta prin doctrina liberala asumata, dar care se comporta ca un partid-remorca prin aliante cu PSD inca de pe vremea ruperii aliantei DA. Si, ca sa dam dreptate lui Dragos Paul Aligica care spunea inca din 2007 ca PNL se situeaza doctrinar la stanga PSD, Ion Iliescu propunea in aceasta saptamana o alianta PSD-PNL care sa clarifice si mai mult acest aspect.

– initial ramas singur pe dreapta scenei politice, PDL se comporta din ce in ce mai mult ca un partid de stanga, facand ca acel minuscul "L" din coada partidului sa devina invizibil. Asta pentru ca au lovit in mediul de afaceri mai rau decat PCR-ul, pentru ca supraimpoziteaza, iar guvernul se comporta ca o veritabila mamica protectionista social-democrata.

 

Aglomeratie pe stanga

Asadar 3 partide pe stanga (la care adaugam si nou creatul UNPR) si un vid pe dreapta, resimtit din plin de catre mediul de afaceri care se vede nereprezentat de catre nimeni din clasa politica. Si ca lucrurile sa fie si mai explicite, in 2011 se prognozeaza o scadere economica de 0,5%, adica in anul in care, acum 3-4 luni, FMI-ul vedea o crestere de peste 5%.

In aceasta situatie, optiunea electoratului este corecta pentru ca:

– electoratul de stanga nu vede in Traian Basescu si PDL un sustinator al intereselor sale si migreaza catre traditionalul PSD;

– electoratul de dreapta, atat cat isi mai poate sustine o parere politica si nu a decis sa absenteze cronic la alegerile viitoare, se intoarce catre PNL care creste si el in sondaje;

– electoratul PDL se simte tradat prin ameteala declaratiilor lui Boc si a ministrilor sai, dar mai ales prin amanarea implementarii reformei pentru care a fost sustinut politic: referendumul cu cei 300 parlamentari, Legea Lustratiei, Legea ANI, reducerea birocratiei si a beneficiilor bugetarilor, reformarea statului si sustinerea mediului privat.

 

Cine ma mai reprezinta?

 

Ca Boc are partea sa de vina in aceste deviatii sunt pe jumatate de acord, pentru ca membrii marcanti ai PDL se comporta ca niste baroni locali ai PSD pe vremuri, pentru ca suntem atrasi in suprataxare si minciuna, … si acuzatiile pot curge la nesfarsit.

Dar cel mai grav pentru mine este ca eu, si ca mine multi altii, nu mai putem avea optiune politica. Pe mine cine ma reprezinta? Comunistii lui Iliescu, penalii gen Dinu Patriciu sau SO Vantu, incompetentii lui Boc transformati in utecisti si pionieri, conservatorii securisti ai lui Felix? Cine? Este o intrebare pentru electoratul de dreapta ramasa fara raspuns. Mai ales ca nu se intrevat solutii pe termen scurt, iar motivatia gestului sinuciderii politice a PDL este evidenta, pentru ca:

 

– electoratul activ este pe stanga (pensionari si mediul rural) iar batalia pe acesta este vitala pentru partide pentru ca asigura voturi;

– este usor de prostit un electorat de stanga pentru ca este asociat, de cele mai multe ori, cu lipsa de educatie politica, financiara si sociala, ceea ce inseamna sa "vorbesti mult si sa faci putin" pentru politicieni;

– politicienii nostri, indiferent de partid, nu au cultura constructiei ci pe cea a distrugerii, fie ca ea se refera la mediul economic, mediul social sau la persoane si personalitati;

– exista o lipsa acuta de lideri care sa miste partidele sau grupurile politice catre un scop national care sa magnetizeze fortele din Romania si sa atraga energiile sociale si economice pentru iesirea din criza cu gust de prezervativ, ca sa-l parafrazez pe CT Popescu.

 

Ajunsi cu rationamentul aici,  solutiile devin clare. Vointa sa fie!

Articolul are 4 comentarii

  1. 😆 nu pot sa cred, la Timisoara … 😆 e adevarat ca voi aveti pe acolo o multime de italieni din NordOvest si ca dialectele lor sunt  incomprensibili ( de neinteles) in limba italiana … insa chiar asa 🙂 recunoaste ca-ti sunt antipatici 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top